Viktor Igo Mika Alvarez (30) ispričao je kako se povredio u sanduku nakon što su ga posetioci festivala živog sahranili "kao žrtvu majci zemlji" jer se onesvestio dok je pio u Boliviji, piše Dejli mejl

Nakon što se 5. avgusta onesvestio nakon žestokog opijanja na otvaranju Festivala Majke Zemlje u El Altu, u Boliviji Alvarez se probudio u kovčegu u Ačakačiju udaljenom oko 80 kilometara od mesta gde je održavan festival. 

Na Festivalu Majke Zemlje ljudi se poklanjaju boginji zemlje i plodnosti Pachamami i prinose žrtve, poznate kao 'sulu', planeti.

 

 

Autohtoni Bolivijci veruju da boginja 'otvara usta' za ponude u avgustu, a mnogi će dati bilo šta, od živih životinja do fetusa ovaca, kao i listove kakaoa i slatkiše.

Neki kažu da se drevne ljudske žrtve i prinosi i dalje vrše u tajnosti. 

Alvarez veruje da su ga drugi posetioci zabave živog sahranili kao 'sulua', žrtvujući ga majci zemlji.

Ovaj 30-godišnjak pričao je za lokalne bolivijske novine Pagina Siete.

- Sinoć je bio predulazak [festivala], išli smo na ples. A posle se ne sećam. Jedino čega se sećam je da sam mislio da sam u svom krevetu, hteo sam da ustanem da uriniram i nisam mogao da se pomerim. Kada sam gurnuo kovčeg, mogao sam da razbijem čašu koju je imao i tako sam uspeo da izađem - rekao je Alvarez i dodao:

- Hteli su da me iskoriste kao sulu.

Kada je Alvarez prijavio ovaj neobični incident policiji, oni su odbili da mu veruju rekavši da je previše pijan.

Ponude Pačamami se nastavljaju tokom cele godine, a mnogi domoroci učestvuju u narodnim plesovima i ritualnim ceremonijama.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".