Kako je priznao, pre dve godine dobio je tešku dijagnozu.

Holivudski glumac Ešton Kučer (44) otkrio je u razgovoru za emisiju Running Wild with Bear Grylls: The Challenge:  da je pre dve godine vodio tešku bitku zdravlje.

Kako je ispričao, dijagnostikovan mu je vaskulitis, retko i teško autoimuno oboljenje koje ga je prikovalo za krevet.

– Pre dve godine imao sam ovaj čudan i vrlo redak oblik vaskulitisa – rekao je Ešton Kučer.

– Nokautirao mi je vid, nokautirao mi je sluh, razorio mi čitav ekvilibrijum – podelio je glumac s Berom grilsom tokom šetnje kroz šumu. – Trebalo mi je godinu dana da se oporavim.


Kako je on objasnio, ne cenimo dovoljno svoje zdravlje sve dok ga ne izgubimo.

– Ne poštujete ga dok ne nestane, dok ne pomislite "Ne znam hoću li ikada više moći da vidim, ne znam hoću li više ikad moći da čujem, ne znam hoću li ikad više hodati". Srećan sam što sam danas živ – rekao je Ešton.

Foto: Profimedia

 

 

Šta je vaskulitis?

Vaskulitis predstavlja zapaljenje zidova krvnih sudova, koje se može javiti u različitim oblicima. Primarni vaskulitis je onaj pri kome su promene na krvnim sudovima glavni poremećaj, a ne posledica nekog drugog oboljenja, dok je moguće i da se on javi kao komplikacije usled drugih bolesti.

Još uvek nije do kraja utvrđeno šta izaziva vaskulitis, a veruje da je u pitanju spoj više različitih faktora: genetike, infekcije, spoljne sredine itd. Važno je znati da vaskulitis nije zarazan, kao i da njegova pojava ne može da se spreči i leči, a može da se stavi pod kontrolu, odnosno da se bolest "deaktivira" i simptomi nestanu usled remisije.

 

Koji su simptomi vaskulitisa?

U zavisnosti od težine bolesti i ukupnog broja upaljenih krvnih sudova, mesta gde se oni nalaze u organizmu i stepena začepljenosti razlikuju se i znakovi bolesti.

Vaskulitis može da bude vrlo blag i prolazan, ali i da dovede do kompletnog začepljenja krvnih sudova, kada dolazi do prestanka dopremanja kiseonika i hranljivih materija i, dalje, do oštećenja tkiva. Koliko je oštećenje, toliko će biti poremećena funkcija tkiva ili zahvaćenog organa.

Obično počinje tipičnim simptomima zapaljenske bolesti kao što su malaksalost, umor i opšta slabost, zatim povišena temperatura i gubitak telesne težine.

Slede bolovi u zglobovima, kožne promene u vidu modrica i crvenih tačkica, trnjenje i slabost u nogama, glavobolja, problemi s vidom, otežano disanje, krv u ispljuvku, bolovi u stomaku, krv u stolici, visok krvni pritisak...

Foto: Profimedia

 

 

 Kako se tretira vaskulitis?

Ovo oboljenje leči se dugo i lečenje je vrlo složeno. Polazi se od osnovnog cilja – zaustavljanja upale i kontrolisanja bolesti, a potom je važno da se terapijom održavanja obuzda stanje i održi pod normalom.


Uglavnom se primernjuju glikokortikoidi i imunosupresivi.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".