Како је признао, пре две године добио је тешку дијагнозу.

Холивудски глумац Ештон Кучер (44) открио је у разговору за емисију Running Wild with Bear Grylls: The Challenge:  да је пре две године водио тешку битку здравље.

Како је испричао, дијагностикован му је васкулитис, ретко и тешко аутоимуно обољење које га је приковало за кревет.

– Пре две године имао сам овај чудан и врло редак облик васкулитиса – рекао је Ештон Кучер.

– Нокаутирао ми је вид, нокаутирао ми је слух, разорио ми читав еквилибријум – поделио је глумац с Бером грилсом током шетње кроз шуму. – Требало ми је годину дана да се опоравим.


Како је он објаснио, не ценимо довољно своје здравље све док га не изгубимо.

– Не поштујете га док не нестане, док не помислите "Не знам хоћу ли икада више моћи да видим, не знам хоћу ли више икад моћи да чујем, не знам хоћу ли икад више ходати". Срећан сам што сам данас жив – рекао је Ештон.

Фото: Профимедиа

 

 

Шта је васкулитис?

Васкулитис представља запаљење зидова крвних судова, које се може јавити у различитим облицима. Примарни васкулитис је онај при коме су промене на крвним судовима главни поремећај, а не последица неког другог обољења, док је могуће и да се он јави као компликације услед других болести.

Још увек није до краја утврђено шта изазива васкулитис, а верује да је у питању спој више различитих фактора: генетике, инфекције, спољне средине итд. Важно је знати да васкулитис није заразан, као и да његова појава не може да се спречи и лечи, а може да се стави под контролу, односно да се болест "деактивира" и симптоми нестану услед ремисије.

 

Који су симптоми васкулитиса?

У зависности од тежине болести и укупног броја упаљених крвних судова, места где се они налазе у организму и степена зачепљености разликују се и знакови болести.

Васкулитис може да буде врло благ и пролазан, али и да доведе до комплетног зачепљења крвних судова, када долази до престанка допремања кисеоника и хранљивих материја и, даље, до оштећења ткива. Колико је оштећење, толико ће бити поремећена функција ткива или захваћеног органа.

Обично почиње типичним симптомима запаљенске болести као што су малаксалост, умор и општа слабост, затим повишена температура и губитак телесне тежине.

Следе болови у зглобовима, кожне промене у виду модрица и црвених тачкица, трњење и слабост у ногама, главобоља, проблеми с видом, отежано дисање, крв у испљувку, болови у стомаку, крв у столици, висок крвни притисак...

Фото: Профимедиа

 

 

 Како се третира васкулитис?

Ово обољење лечи се дуго и лечење је врло сложено. Полази се од основног циља – заустављања упале и контролисања болести, а потом је важно да се терапијом одржавања обузда стање и одржи под нормалом.


Углавном се примерњују гликокортикоиди и имуносупресиви.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".