Psihoterapeut mr Sanja Marjanović iz savetovališta "Vaš psiholog" sagledava ovaj odnos kroz odrastanje, objašnjava šta je to što se postavlja kao prepreka i zašto ova tema uvek iznova izaziva polemike.

Detinjstvo i mladost

- Kao mali, u periodu srednjeg detinjstva, dečaci i devojčice "vode ratove". Grupe za druženje su homogene i rivalstvo po polovima se podrazumeva. U kasnijem periodu, kada nastupa nova razvojna faza, pubertet, odnosi među vršnjacima istog pola se produbljuju, a težeći autonomiji devojke i mladići se sve više okreću vršnjacima, a manje porodici - kaže mr Sanja Marjanović.

Foto: Profimedia

 

U ovoj fazi počinje da se javlja erotska želja, pa se prirodno javlja i potreba da se bude u društvu suprotnog pola, dodaje psihoterapeut.

- Za mladog adolescenta biti u takvom društvu je svojevrsno otkriće i značajno je za razvoj budućih intimnih odnosa bilo koje vrste. Pored skrivene potrebe za fizičkom blizinom, postoji i psihološki interes, svi dele iste "muke" odrastanja i traženja sopstvenog identiteta. Ipak, adolescentu koji tek otkriva svoju intimnost teže je da napravi jasnu granicu između prijateljstva i ljubavne veze, jer tek upoznaje taj deo sebe.

Pitanje privlačnosti

Ova pitanja se, međutim, ne završavaju sa adolescencijom, a problem je u pravilnom definisanju granica između ove dve vrste odnosa.

- Prijateljstvo i ljubavna veza imaju dve zajedničke komponente, osećanje bliskosti i obavezivanje na održavanje tog odnosa. Ono što postoji kod ljubavnog odnosa, a ne postoji ili je na veoma niskom nivou kod prijateljskog odnosa, jeste komponenta strasti, koja uključuje fizičku i erotsku privlačnost. Nekim ljudima je jako teško da bliskost koja se ogleda u razmeni brige i topline između dve osobe i međusobnom razumevanju odvoje od intimnog kontakta, koji je karakterističan za ljubavnu vezu - naglašava psihoterapeut.

Foto: Profimedia

 

Ovo se, pre svega, odnosi na situacije kada im je osoba sa kojom se druže i fizički privlačna.

- Da ne bi dolazili u iskušenje koje im može doneti neprijatnosti, oni uglavnom biraju da se druže sa osobama koje su im fizički neprivlačne i na taj način sebe čuvaju, ali i smanjuju spektar mogućih prijatelja suprotnog pola. Sa druge strane, ako obe osobe nemaju jasne granice, one će imati neku vrstu drugarstva sa povremenim intimnim odnosima. Ovakav odnos je posebno privlačan osobama koje inače imaju strah od vezivanja u ljubavnim vezama - navodi mr Marjanović.

Treba razlikovati takozvane "šeme" i odnose ovog tipa, jer su šeme više orijentisane na erotsku privlačnost nego na razvijanje osećanja bliskosti. Ako se pak postave jasne granice, i definiše šta je prijateljski odnos, a šta ljubavni odnos, onda stvari nisu više tako komplikovane, sugeriše psihoterapeut.

Foto: Profimedia

 

Iz prijateljstva u vezu

Takođe znamo da je moguće iz prijateljskih odnosa preći u jako kvalitetan ljubavni odnos, podseća psihoterapeut.

- Nigde ne piše da je to zabranjeno i da nije dobro. Bitno je da uzmemo u obzir koliko je to naša stvarna potreba i da li smo spremni da za to žrtvujemo prijateljstvo koje imamo. Nekada se ljudi odlučuju na tako nešto ukoliko dugo nisu imali ljubavnu vezu, pa imaju preveliku potrebu za intimnošću. To ih lako dovodi u situaciju da sa prijateljstva pređu na stepenik više. Veliku ulogu može imati i faktor dužine prijateljstva. Ukoliko su dve osobe dobri prijatelji još od detinjstva, manja je verovatnoća da će se odlučiti na takav čin, jer prijatelji iz detinjstva imaju jasno mesto i davno su definisani samo kao prijatelji - zaključuje mr Sanja Marjanović.

BONUS VIDEO:

(Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".