Ispiranje suđa

Potreba za ispiranje suđa pre slaganja u mašinu samo je urbani mit, tvrde stručnjaci. Umesto toga samo uklonite sve veće ostatke hrane sa posuđa, stavite ga u mašinu i pokrenite proces pranja. Preskakanje ispiranja štedi vreme, ali i vodu i novac.

Punite je odpozadi prema napred

Sudomašinu treba napuniti sa zadnje strane prema napred kako bi se iskoristilo što više prostora, kažu stručnjaci kompanije Bon Appeti. Preporučuju da se činijce i šoljice stavljaju licem prema dole ili pod uglom, da se spreči nakupljanje vode. Tanjire treba slagati na donju policu gde je pritisak vode najjači za uklanjanje tvrdokornih mrlja od hrane.

Foto: Profimedia

 

 

Pribor okrenite prema dole

Pribor za jelo u sudomašinu uvek treba slagati tako da je usmeren prema dole, a ručke prema gore, otkrio je stručnjak iz kompanije za zaštitu potrošača Choice. Ešli Iredejl iz iste kompanije objasnila je da je sigurnije, više higijenski i lakše kada se pribor tako slaže. – Naše ruke i prsti puni su bakterija, stoga treba smanjiti kontakt sa površinama koje dolaze u dodir sa hranom – objašnjava Ešli.

Bez tiganja, noževa i dasaka za sečenje

Tiganji, oštri noževi i drveni pribor, poput kutlača, uvek treba prati ručno, a ne u mašini. Ovo pravilo takođe se odnosi na slamčice za višestruku upotrebu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".