Devetnaestogodišnja britanska studentkinja koja je krenula na jednogodišnje putovanje u SAD tvrdi da je srećna što je živa nakon što je bizon nasrnuo na nju, probio joj butinu i bacio je četiri metra u vazduh, prenosi Dejli mejl.

Amelija Mia Din ostala je paralizovana i trenutno se oporavlja u bolnici u Južnoj Dakoti nakon što joj je životinja od 900 kilograma oštetila femoralnu arteriju na levoj butini.

Situacija je mogla biti i gora, jer je divlja zver, jedna od 1.300 u rezervatu Državnog parka Kaster, stajala tik pored Amelijine glave. Srećom, drugarica ju je hrabro odvukla od bizona.

- Sećam se da sam osetio pritisak na kuk, da mi je kuk gurnut unazad i sećam se osećaja da letim u vazduh i padam na glavu. Pravo je čudo da sam i preživela do dolaska hitne pomoći, a kamoli da sam uspela da spasem i nogu i život – rekla je Din za lokalnu televiziju i dodala:

Foto: Jutjub printskrin/Conservation without Borders

 

- Ne mogu da hodam bez hodalice ili štaka. Ne mogu da hodam daleko, samo 20-ak metara.

Na dan napada, Amelija je šetala rezervatom sa svojim prijateljem i njegovim psom. Popeli su se na brdo i naišli na usamljenog mužjaka bizona koji je pasao. Odlučile su da zaobiđu bizona i pokušali da ga ne uznemiravaju. U tom trenutku životinja počela je da juri ka Ameliji. NJeni roditelji Majkl i Žaklin rekli su da je Amelija utihnula od šoka i da je bizon stao ispred nje.

- Gledali su se nekoliko sekundi pre nego što je bizon pojurio napred, probio joj rogom levu butinu i bacio je tri do četiri metra u vazduh - prepričali su incident.

- Kada je pala na zemlju, Mia je bila nepomična, nije mogla da pomeri nogu koja je krvarila, a bizon je urlao preko nje dok su mu noge neko vreme bile pored njene glave - ispričali su.

Od napada je prošlo sedam nedelja, a Amelija je ostala paralizovana sa oštećenjem nerava ispod levog kolena. Ona je na lečenju u Južnoj Dakoti, a njeni roditelji doleteli su da budu sa njom. Oni trenutno prikupljaju novac da prebace svoju ćerku na kliniku na specijalistički tretman.

NJen nesrećni susret sa bizonom desio se tokom Amelijinog drugog dana u SAD.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".