Деветнаестогодишња британска студенткиња која је кренула на једногодишње путовање у САД тврди да је срећна што је жива након што је бизон насрнуо на њу, пробио јој бутину и бацио је четири метра у ваздух, преноси Дејли мејл.

Амелија Миа Дин остала је парализована и тренутно се опоравља у болници у Јужној Дакоти након што јој је животиња од 900 килограма оштетила феморалну артерију на левој бутини.

Ситуација је могла бити и гора, јер је дивља звер, једна од 1.300 у резервату Државног парка Кастер, стајала тик поред Амелијине главе. Срећом, другарица ју је храбро одвукла од бизона.

- Сећам се да сам осетио притисак на кук, да ми је кук гурнут уназад и сећам се осећаја да летим у ваздух и падам на главу. Право је чудо да сам и преживела до доласка хитне помоћи, а камоли да сам успела да спасем и ногу и живот – рекла је Дин за локалну телевизију и додала:

Фото: Јутјуб принтскрин/Conservation without Borders

 

- Не могу да ходам без ходалице или штака. Не могу да ходам далеко, само 20-ак метара.

На дан напада, Амелија је шетала резерватом са својим пријатељем и његовим псом. Попели су се на брдо и наишли на усамљеног мужјака бизона који је пасао. Одлучиле су да заобиђу бизона и покушали да га не узнемиравају. У том тренутку животиња почела је да јури ка Амелији. Њени родитељи Мајкл и Жаклин рекли су да је Амелија утихнула од шока и да је бизон стао испред ње.

- Гледали су се неколико секунди пре него што је бизон појурио напред, пробио јој рогом леву бутину и бацио је три до четири метра у ваздух - препричали су инцидент.

- Када је пала на земљу, Миа је била непомична, није могла да помери ногу која је крварила, а бизон је урлао преко ње док су му ноге неко време биле поред њене главе - испричали су.

Од напада је прошло седам недеља, а Амелија је остала парализована са оштећењем нерава испод левог колена. Она је на лечењу у Јужној Дакоти, а њени родитељи долетели су да буду са њом. Они тренутно прикупљају новац да пребаце своју ћерку на клинику на специјалистички третман.

Њен несрећни сусрет са бизоном десио се током Амелијиног другог дана у САД.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".