MCKS-SPEAR kompanije ZIG Zauer je civilni ekvivalent NGSV-R (Puška sledeće generacije) američke vojske, posebno kreirana za razbijanje pancira, izvestio je Dejli Bist.

- Probiće skoro sve pancire koje trenutno nose organi za sprovođenje zakona u okrugu - rekao je za agenciju Rajan Buse, bivši izvršni direktor kompanije za vatreno oružje, a sada viši politički analitičar u Pravnom centru Gifords.

Puška ispaljuje metke sa dvostruko većom kinetičkom energijom od onih iz AR-15, ima veći domet i ima prigušivač buke koji može otežati pronalaženje revolveraša, prenela je agencija.

- MCKS-SPEAR je razvijen uz direktan doprinos američkih boraca kako bi obezbedio više snage, udaljenosti i tačnosti da bi zamenio trenutnu platformu za pušku M4 - navodi se na veb stranici kompanije.

Stavljanje puške u prodaju postavlja pitanja o mogućim ishodima ako dođe u ruke iskusnog strelca.

Politički analitičar Buse je rekao da, iako su AR-15 lakši i upravljiviji od MCKS-SPEAR-a, meci ovih potonjih mogu pogoditi mnogo jače na većim udaljenostima.

Buse je rekao da bi puška mogla da pomogne masovnim strelcima da postanu „snajperisti dugog dometa sa puškom u stilu AR-15“.

ZIG Zauer je takođe kompanija odgovorna za izradu poluautomatske puške u stilu AR-15 koja je korišćena u pucnjavi u noćnom klubu u Orlandu 2016. godine u kojoj je poginulo 49 ljudi.

Kompanija je rekla da će MCKS-SPEAR biti dostupan kod „odabranih dilera“, prvi put je izvestio Firearm Blog u januaru.

U saopštenju za štampu, Ron Koen, predsednik i izvršni direktor, ZIG ZAUER, Inc, rekao je da je to „retka prilika za strastvene potrošače da poseduju deo istorije“.

Jedan od dilera je rekao da je proizvođač oružja poslao 2.500 i 5.000 komada oružja i da su se brzo rasprodali, uprkos velikoj ceni koju je proizvođač predložio od 7.999 dolara, Dejli Bist.

Predstavnik službe za korisnike kompanije SIG Sauer rekao je izdanju da će više oružja uskoro biti isporučeno u prodavnice oružja po nižoj ceni od prvih modela.

Oružje velike snage u stilu AR-15 korišćeno u nedavnim masovnim pucnjavama, uključujući Bafalo, Uvalde i Hajlend Park u kojima je poginulo 38 ljudi, legalno je kupljeno u SAD.

Naoružani napadač iz Hajlenda ispalio je više od 70 metaka sa krova na gomilu nevinih posetilaca parade ispod tokom divljanja u predgrađu Čikaga.

(Business Insider)