МЦКС-СПЕАР компаније ЗИГ Зауер је цивилни еквивалент НГСВ-Р (Пушка следеће генерације) америчке војске, посебно креирана за разбијање панцира, известио је Дејли Бист.

- Пробиће скоро све панцире које тренутно носе органи за спровођење закона у округу - рекао је за агенцију Рајан Бусе, бивши извршни директор компаније за ватрено оружје, а сада виши политички аналитичар у Правном центру Гифордс.

Пушка испаљује метке са двоструко већом кинетичком енергијом од оних из АР-15, има већи домет и има пригушивач буке који може отежати проналажење револвераша, пренела је агенција.

- МЦКС-СПЕАР је развијен уз директан допринос америчких бораца како би обезбедио више снаге, удаљености и тачности да би заменио тренутну платформу за пушку М4 - наводи се на веб страници компаније.

Стављање пушке у продају поставља питања о могућим исходима ако дође у руке искусног стрелца.

Политички аналитичар Бусе је рекао да, иако су АР-15 лакши и управљивији од МЦКС-СПЕАР-а, меци ових потоњих могу погодити много јаче на већим удаљеностима.

Бусе је рекао да би пушка могла да помогне масовним стрелцима да постану „снајперисти дугог домета са пушком у стилу АР-15“.

ЗИГ Зауер је такође компанија одговорна за израду полуаутоматске пушке у стилу АР-15 која је коришц́ена у пуцњави у ноћном клубу у Орланду 2016. године у којој је погинуло 49 људи.

Компанија је рекла да ће МЦКС-СПЕАР бити доступан код „одабраних дилера“, први пут је известио Фиреарм Блог у јануару.

У саопштењу за штампу, Рон Коен, председник и извршни директор, ЗИГ ЗАУЕР, Инц, рекао је да је то „ретка прилика за страствене потрошаче да поседују део историје“.

Један од дилера је рекао да је произвођач оружја послао 2.500 и 5.000 комада оружја и да су се брзо распродали, упркос великој цени коју је произвођач предложио од 7.999 долара, Дејли Бист.

Представник службе за кориснике компаније СИГ Сауер рекао је издању да ће више оружја ускоро бити испоручено у продавнице оружја по нижој цени од првих модела.

Оружје велике снаге у стилу АР-15 коришћено у недавним масовним пуцњавама, укључујући Бафало, Увалде и Хајленд Парк у којима је погинуло 38 људи, легално је купљено у САД.

Наоружани нападач из Хајленда испалио је више од 70 метака са крова на гомилу невиних посетилаца параде испод током дивљања у предграђу Чикага.

(Business Insider)