Do ovakve inicijative došlo je nakon što su tokom talasa ekstremnih vrućina prošle nedelje u Španiji dva radnika kolabirala i umrla od toplotnog udara.

U saopštenju ETUC navodi se da se Evropa nalazi u još jednom "smrtonosnom toplotnom talasu” i upozorava da će slične tragedije postajati sve češsće bez zakonskog okvira o bezbednim temperaturama za rad.

Dodaje se da, prema ZSO, ljudi najbolje rade na temperaturi između 16 i 24 stepeni Celzijusa, a da rizik od nesreća na radnom mestu poraste i do sedam procenata kada temperatura pređe 30, odnosno između 10 i 15 procenata kada temperatura pređe 38 stepeni.

Foto: Profimedia

 

Istraživanja panevropske agencije Eurofound pokazuju da širom EU, 23% svih radnika izloženo je visokim temperaturama najmanje četvrtinu vremena, što se povećava na 36 odsto u poljoprivredi i industriji i 38 odsto u građevinarstvu.

U zemljama Evrope postoje zakoni koji štite radnike tokom toplotnih talasa, ali sa velikim varijacijama u temperaturnim razredima, tako da je u Belgiji za teško fizičko opterećene dozvoljena temperatura od 22 stepena, u Mađarskoj 27, u Crnoj Gori maksimalna temperatura za rad na otvorenom je 36, dok u Sloveniji temperatura vazduha u radnim prostorima ne sme biti veća od 28 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".