До овакве иницијативе дошло је након што су током таласа екстремних врућина прошле недеље у Шпанији два радника колабирала и умрла од топлотног удара.

У саопштењу ЕТУЦ наводи се да се Европа налази у још једном "смртоносном топлотном таласу” и упозорава да ће сличне трагедије постајати све чешсће без законског оквира о безбедним температурама за рад.

Додаје се да, према ЗСО, људи најбоље раде на температури између 16 и 24 степени Целзијуса, а да ризик од несрећа на радном месту порасте и до седам процената када температура пређе 30, односно између 10 и 15 процената када температура пређе 38 степени.

Фото: Профимедиа

 

Истраживања паневропске агенције Еурофоунд показују да широм ЕУ, 23% свих радника изложено је високим температурама најмање четвртину времена, што се повећава на 36 одсто у пољопривреди и индустрији и 38 одсто у грађевинарству.

У земљама Европе постоје закони који штите раднике током топлотних таласа, али са великим варијацијама у температурним разредима, тако да је у Белгији за тешко физичко оптерећене дозвољена температура од 22 степена, у Мађарској 27, у Црној Гори максимална температура за рад на отвореном је 36, док у Словенији температура ваздуха у радним просторима не сме бити већа од 28 степени Целзијуса.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".