Letnja sezona odavno je počela, a veliki broj ljudi krenuo je ka odmaralištima širom Crne Gore, Egipta, Grčke...

Pored standardnih stvari, kao štu su kupaći kostimi, garderoba i peškiri, postavlja se pitanje šta treba poneti od lekova, namenjenih za putnu apoteku.

Alergolog Saša Milićević istakao je, prilikom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a, šta su idealna rešenja.

- Stomačne tegobe mogu ljudima da pokvare odmor, posebno kod dece. Važno je poneti probiotik, a ako idete u, na primer, Tunis ili Egipat, nije loše nekoliko dana pre puta početi sa probioticima - naveo je Milićević.

Ukoliko ipak dođe do stomačnih problema, alergolog savetuje da treba nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite.

Izrazito je bitno poneti lekove proitv alergije, koji najčešće pripadaju grupi lekova antihistaminika. NJihovu upotrebu započeti nekoliko dana pre puta.

Ako na odmoru doživite susret sa ježom ili meduzom, Milićević napominje da je najbolja solucija odlazak kod lekara.

- Obično to nisu opasne situacije i izazivaju lokalne reakcije. Prva pomoć bila bi da se na mesto uboda ili žarenja stvari led kako bi se smanjio otok.

Foto: Nenad Živanović

 

 

Posle neprijatne situacija sa otrvonim ribama ili zmijama, neophodno je odmah potražiti lekarsku pomoć, uzevši u obzir moguću opasnost njihovih supstanci. Prva pomoć u ovim slučajevima predstavlja stavljanje leda na povređeno mesto, te podvezivanje ne bi li se smanjio protok krvi.

Ujed stršljena može biti posebno opasan kod male dece, a ukoliko dođe do uboda, potrebno je primeniti antihistaminik, staviti let i skloniti se sa sunca.

Alergije na sunce postaju sve učestalije, a alergolog, shodno tome, savetuje da se preventivni lekovi protiv alergije piju pre puta.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".