Tomaš Jankovski iz poljskog instituta za nacionalno sećanje rekao je da se procenjuje da se u grobnici nalazi najmanje 8.000 žrtava, prenosi Bi-Bi-Si.


Smatra se da su tela spaljena u nacističkoj operaciji kako bi se prikrili tragovi masovnih ubistava.

Nacisti su u Soldauu ubijali Jevreje, političke protivnike, sveštenike i pripadnike poljske elite.

 


Koncentracioni logor je izgrađen 1939. godine kao neka vrsta kampa za selekciju zatočenih i njihovo istrebljenje i korišćen je tokom čitave nacističke okupacije.

 

Foto: Jutjub printskrin/URBEX projekt

 

Arheolozi su pronašli stotine tragova odeće, dugmadi i drugih predmeta, ali ništa od vrednosti, što ukazuje da su Nemci sve opljačkali pre nego što su spalili tela.


Jankovski je rekao da su dve jame pronađene u blizini Soldaua, sada poznatog kao DŽialdovo, i da će iskopavanja biti nastavljena.

Da su pronađeni ostaci oko 8.000 žrtava zaključeno je na osnovu pretpostavke da pepeo od ljudskog tela teži oko dva kilograma.

 

 


Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da je pripremljen izveštaj u kome se detaljno navode, ne samo nacistički ratni zločini, već i proračuni finansijskih gubitaka pretvoreni u današnju vrednost novca.

Rekao je da je Nemačka nanela ogromnu štetu poljskom narodu i da nikada nije platila odštetu.

Nemačka je ranije saopštila da je pitanje reparacija pravno okončano 1950-ih godina.


Oko šest miliona Poljaka ubijeno je u ratu, među njima i tri miliona Jevreja.

Poljski skupštinski odbor zadužen je da proceni količinu odštete, ali je verovatno da će ona biti veća od računice poljskog komunističkog režima iz 1947. godine, koji je ratne gubitke zemlje procenio na 850 milijardi dolara u današnjem novcu.

Poljska još nije zvanično pokrenula ovo pitanje pred Nemačkom.

 

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".