Brojne pešaci neretko iskazuju nestrpljenje čekajući zeleno svetlo na semaforu. Žureći do posla ili za prevozom, hvataju "niski start" van pešačkog prelaza", iuzlažući se opasnosti, ali i visokim kaznama.

Prema odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, ako pešak pređe preko pešačkog prelaza koristeći telefon ili slušalice, predviđena kazna je 3.000 dinara.

Za najčešći prestup, tj. prelazak van pešačkog prelaza, propisani iznos je 5.000 dinara.

Znatno rigoroznija kazna rezervisana je za prelazak ulice u pratnji deteta dok je na semaforu crveno svetlo. Kazna se kreće u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara.

Zakonom su obuhvaćene i situacije kada pešak ugrožava bezbednost saobraćaja. Ukoliko leži na putu ili se tetura, policajac ima ovlašćenje da ga podvrgne alko testu. Odbijanje povlači za sobom sumu od 20.000 do 40.000.

Iz zakonskih odredbi nisu izuzete ne brze saobraćajnice. U slučaju da se pešak kreće po auto-putu, sleduje olakšavanje džepa za 20.000 dinara.

Ipak, ako se takav prestup odvija u pratnji deteta, na pomenutu sumu dodaje se još 10.000 dinara.

Među najopasnije prekršaje svakako spada i kretanje pešaka noću na deonicama gde je smanjena vidljivost. U takvim okolnostima on je u obavezi da poseduje predmet koji odbija svetlost (neon).

Nedostatak neona izbija iz džepa 3.000 dinara, a prisustvo deteta dodaje još dve hiljade na kantar.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".