Svečana ceremonija potpisivanja potvrde o prijemu i prenosa održana je u fabrici u Severodvinsku. Prisutno je bilo rukovodstvo Ministarstva odbrane, Ratne mornarice, uprava Arhangelske oblasti i Severodvinska, kao i predstavnici brodogradilišta.

Kako je istakao glavnokomandujući ruske Ratne mornarice Nikolaj Evmenov, prilikom konstruisanja broda primenjena su napredna naučna dostignuća i najnovije tehnologije izgradnje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4Zj0V-hct1c

 

- Podmornica“ Belgorod „otvara nove mogućnosti za Rusiju u sprovođenju različitih zadataka, omogućava sprovođenje naučnih ekspedicija i spasilačkih operacija u najudaljenijim predelima okeana. Ovo je rezultat rada brodograditelja "Sevmaša", inženjera i projektanata "Centralnog konstruktorskog biroa Rubin", specijalista Ratne mornarice, radnica preduzeća iz cele Rusije. Zadatak izgradnje podmornice Belgorod je završen. Posadi želim uspešnu plovidbu i sedam stopa ispod kobilice - rekao je Jevmenov.

Višenamenska nuklearna podmornica Belgorod je plovilo projekta 949A Antej, koji je posebno za sistem Posejdon redizajniran u projekat 09852. Podmornica je porinuta u aprilu 2019. godine. Nosač "Posejdona" biće i nuklearna podmornica Habarovsk, ali su sve karakteristike ovog plovila vojna tajna.

Foto: Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii

 

 

Razvoj Posejdona, takozvanog "nuklearnog cunamija" i jednog od najmoćnijih oružja današnjice (više o torpedu Posejdonu 2 pročitajte na OVOM linku), prvi je otkrio predsednik Vladimir Putin u poruci Federalnoj skupštini 2018. Prema njegovim rečima, takvi dronovi mogu da budu opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim oružjem, što će im omogućiti da unište različite ciljeve, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".