Iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije potvrđuju da su izvršeni napadi pomenutom hipersoničnom raketom, pogađajući njome vojne ciljeve u Ukrajini.

Ova najmodernija balistička raketa, prisutna samo u ruskom naoružanju, pored svoje natprosečne brzine za tu vrstu oružja (12.000 kilometara na čas), ogromnog dometa (2.000 kilometara), mogućnosti promene visine i pravca sve do samog udara u metu i prenošenja do 480 kilograma eksploziva, može prilikom svog lansiranja sa sobom poneti i nuklearnu bojevu glavu.

 

 

"Kinžal" je u službu vojske Rusije "pristupio" 2017. godine, a predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio ga je 1. marta 2018. 

Podatak da ruska raketa može prenositi nuklearne bojeve glave kod zapadnih sila izaziva veliku nelagodu.  U sferi ove vrste naoružanja, Rusija znatno prednjači u odnosu na glavnog konkurenta u vojnoj industriji Sjedinjenim Američkim Državama.

Tu informaciju o nuklearnim bojevim glavama potvrdio je i ruski predsednik pre četiri godine.

- Reč je o raketi koja hipersoničnom brzinom, 10 puta većom od brzine zvuka, sa sposobnošću prenošenja nuklearne i konvecionalne bojeve glave - reči su ruskog predsednika o tada godinu dana starom "Kinžalu".

Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".