Ukrajina traži pomoć da održi svoju ekonomiju dok se suprotstavlja "ruskoj invaziji", ali je predloženi zajam blokiran od strane budžetske jedinice Evropske komisije zbog zabrinutosti za finansijsku pouzdanost, rekli su zvaničnici koji su odbili da budu imenovani u poverljivoj tajni pitanje.

 

 

EK je garant za kredite van EU. Tradicionalno, rezerva za zajam - iznos očekivanih gubitaka, koji, najverovatnije, neće biti primljeni - je postavljena na 9% ukupnog finansiranja, ali u ovom slučaju budžetski organi Evropske komisije insistiraju na povećanju do 70%. Da bi se to pitanje rešilo, razmatraju se opcije za prenošenje dela rizika nevraćanja kredita na pojedine zemlje EU i samu Evropsku investicionu banku, piše Blumberg.

Brojni saveznici bloka privatno su kritikovali EU na donatorskoj konferenciji u Luganu ranije ove nedelje zbog toga što nije ispunila svoje obaveze od skoro 9 milijardi evra i pozvali je da to hitno učini.

Ministarstvo finansija Ukrajine ostaje bez mogućnosti finansiranja kako se rat odugovlači, ostavljajući zemlju sve više zavisnom od spoljne pomoći. Ukrajinski zvaničnici istražuju mogućnost restrukturiranja duga kao način da olakšaju svoj teret, a da pritom ostanu u dobrim odnosima sa međunarodnim investitorima.

Evropska komisija je 18. maja predložila da Ukrajini obezbedi program zajma od 9 milijardi evra 2022. godine. Portparolka EK Verle Nits rekla je 21. juna da hitan program makrofinansijske pomoći EU Ukrajini nije spreman, ali se Evropska komisija nada da će ga završiti pre kraja leta, prenosi TASS.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".