Украјина тражи помоћ да одржи своју економију док се супротставља "руској инвазији", али је предложени зајам блокиран од стране буџетске јединице Европске комисије због забринутости за финансијску поузданост, рекли су званичници који су одбили да буду именовани у поверљивој тајни питање.

 

 

ЕК је гарант за кредите ван ЕУ. Традиционално, резерва за зајам - износ очекиваних губитака, који, највероватније, неће бити примљени - је постављена на 9% укупног финансирања, али у овом случају буџетски органи Европске комисије инсистирају на повећању до 70%. Да би се то питање решило, разматрају се опције за преношење дела ризика невраћања кредита на поједине земље ЕУ и саму Европску инвестициону банку, пише Блумберг.

Бројни савезници блока приватно су критиковали ЕУ на донаторској конференцији у Лугану раније ове недеље због тога што није испунила своје обавезе од скоро 9 милијарди евра и позвали је да то хитно учини.

Министарство финансија Украјине остаје без могућности финансирања како се рат одуговлачи, остављајући земљу све више зависном од спољне помоћи. Украјински званичници истражују могућност реструктурирања дуга као начин да олакшају свој терет, а да притом остану у добрим односима са међународним инвеститорима.

Европска комисија је 18. маја предложила да Украјини обезбеди програм зајма од 9 милијарди евра 2022. године. Портпаролка ЕК Верле Нитс рекла је 21. јуна да хитан програм макрофинансијске помоћи ЕУ Украјини није спреман, али се Европска комисија нада да ће га завршити пре краја лета, преноси ТАСС.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".