Ako se Crno more ne deblokira odmah, rezultat prehrambene krize biće toliki migracioni cunami koji će stići i do Austrije, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

- Pogledajte samo šta se dešava. Pogledajte kako je jedna država lako stvorila pretnju velikih razmera, opasan talas za mnoge druge. Na primer, pretnja velike gladi. Rusija je blokirala Crno more - to nije tajna, čime je stvorila milione talaca, običnih ljudi u Africi, Aziji, Evropi. Svi smo mi taoci. Vi ste njeni taoci. Jer ako se ova pretnja glađu ne otkloni, ako se Crno more ne deblokira odmah, onda rezultat prehrambene krize biće toliki migracioni cunami koji će vas stići, čak je i Austrija još daleko od mora - rekao je on u video obraćanju učesnicima festivala 4GameShangers u Beču.

Zelenski je takođe naglasio da Evropa ne treba da zavisi od ruskih energetskih resursa i da je 2022. potrebno imati vremena da se obezbedi da sledeća zima ne postane katastrofalna.

Prema njegovim rečima, 2022. godine trebalo bi da prestane rusko finansiranje podela i dezinformacija, antievropskih političkih pokreta i problema za ceo kontinent. - U suprotnom, svi u svetu koji mrze demokratiju shvatiće da demokratski svet nije u stanju da se brani - rekao je Zelenski.

BONUS GALERIJA:Severodonjeck - grad koji više ne postoji

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".