Ако се Црно море не деблокира одмах, резултат прехрамбене кризе биће толики миграциони цунами који ће стићи и до Аустрије, рекао је украјински председник Володимир Зеленски, преноси Интерфакс Украјина.

- Погледајте само шта се дешава. Погледајте како је једна држава лако створила претњу великих размера, опасан талас за многе друге. На пример, претња велике глади. Русија је блокирала Црно море - то није тајна, чиме је створила милионе талаца, обичних људи у Африци, Азији, Европи. Сви смо ми таоци. Ви сте њени таоци. Јер ако се ова претња глађу не отклони, ако се Црно море не деблокира одмах, онда резултат прехрамбене кризе биће толики миграциони цунами који ће вас стићи, чак је и Аустрија још далеко од мора - рекао је он у видео обраћању учесницима фестивала 4GameСhangers у Бечу.

Зеленски је такође нагласио да Европа не треба да зависи од руских енергетских ресурса и да је 2022. потребно имати времена да се обезбеди да следећа зима не постане катастрофална.

Према његовим речима, 2022. године требало би да престане руско финансирање подела и дезинформација, антиевропских политичких покрета и проблема за цео континент. - У супротном, сви у свету који мрзе демократију схватиће да демократски свет није у стању да се брани - рекао је Зеленски.

БОНУС ГАЛЕРИЈА:Северодоњецк - град који више не постоји

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".