Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ukrajinska strana može da zaustavi oružani sukob vrlo brzo, tako što će narediti svojoj vojsci da položi oružje.


Komentarišući poziv koji je ukrajinski predsedniki Volodimir Zelenski uputio Zapadu da pojača isporuke oružja Kijevu, kako bi borbe protiv ruskih snaga mogle da se okončaju pre zime, Peskov je istakao da ukrajinska strana može da okonča sve do kraja dana, a da je za to potrebno izdati naređenje ukrajinskoj vojsci da položi oružje i ispuniti uslove Rusije.

 

 

- Sve ostalo su razmišljanja šefa ukrajinske države. Rukovodimo se izjavama našeg predsednika: specijalna vojna operacija ide po planu i ostvaruje svoje ciljeve - rekao je Peskov, prenosi Interfaks.

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, Zelenski je u obraćanju svetskim liderima na samitu G7 putem video-linka, zatražio protivvazdušne odbrambene sisteme, više sankcija Rusiji i bezbednosne garancije, a rekao je i da bi bilo dobro da se rat završi do zime, rekli su neimenovani evropski zvaničnici.

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Volodimir Zelensьkiй

 

Takođe, Zelenski je tražio pomoć za izvoz žita iz Ukrajine kao i pomoć za obnovu, rekao je jedan evropski zvaničnik za Rojters koji je želeo da ostane anoniman.

On je rekao da želi da se rat završi do kraja godine pre početka zime, rekla su dva zvaničnika EU.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".