Директорка Националне обавештајне службе у САД Аврил Хајнс навела је да је руски циљ и даље заузимање већег дела Украјине и додала да ће овај оружани сукоб трајати дужи временски период, пише ББЦ.

Поред тога, амерички званичници истичу да су руске трупе толико ослабљене борбом да су способне само да остваре споре територијалне предности.

- То значи да би рат могао да траје дуго - рекла је Хајнс на конференцији за медије америчког Министарства трговине.

Фото: Јутјуб принтскрин/C-SPAN

 

Како се наводи, Москва је у марту преусмерила своје напоре на заузимање Донбаса након што није успела да заузме Кијев и друге градове. Ипак, истиче се да је Путинов циљ и даље исти, а то је, како каже Хајнс, да заузме већи део територије Украјине. 

Хајнс сматра да руске оружане снаге имају мало шансе за остваривање овог циља јер, како каже, постоји несклад између Путинових амбиција и способности руске војске, пише ББЦ. 

Директорка признаје да су руске снаге оствариле успех у Донбасу заузевши Северодоњецк, али, како истиче, напредак је спор јер украјинске снаге пружају снажан отпор. 

Фото:Профимедиа

 

Три сценарија

Америчке обавештајне агенције истичу три могућа сценарија како би се овај сукоб могао окончати, а како Хејнс наводи, највероватније је да ће ово постати спори сукоб и да ће русија остваривати "постепене добитке".

Друге, мање вероватне могућности укључују велики руски продор, или стабилизацију линија фронта са Украјином која постиже неке мање добитке.

Фото: Профимедиа

 

То може да значи да Москва постаје све зависнија од "асиметричних алата“ за циљање својих непријатеља. Како се наводи, овде спадају сајбер напади, напори да се контролишу енергетски ресурси, па чак и нуклеарно оружје, пише ББЦ.

Коментари Хајнсове уследили су након што су лидери НАТО-а обећали да ће подржавати Украјину колико год буде било потребно - слањем још војника по Европи и чланством Финске и Шведске у овом војном савезу.

Фото: Профимедиа

 

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг назвао је то највећим ремонтом Алијансе од Хладног рата, при чему је амерички председник Џо Бајден обећао да ће НАТО бити "ојачан у свим правцима у свим доменима - копну, ваздуху и мору".

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".