U javnom mnjenju Srbije dominira mišljenje da je Rusija naš najvažniji spoljnopolitički partner, a 80 odsto građana se ne slaže sa stavom da naša zemlja treba da uvede sankcije Rusiji, pokazalo je najnovije istraživanje Demostata.


Da Srbija ne treba da usaglasi spoljnu politiku sa Evropskom unijom smatra 56 odsto ispitanika, dok 33 odsto misli da treba, rekao je rukovodilac istraživačkog tima Demostata, sociolog Srećko Mihailović predstavljajući rezultate istraživanja na konferenciji u Beogradu.

Jedno od pitanja u istraživanju bilo je šta vlast treba da čini da bi Srbija napredovala - da prihvati ili odbije ulazak u EU, a Mihailović navodi da je 30 odsto ispitanika mišljenja da treba da prihvati, a 43 odsto da odbije ulazak u EU, dok je 25 odsto ispitanika reklo "nešto između".

- Ispitanicima je namerno ponuđen odgovor ''nešto između'' jer je uvid u javnomnenjsko raspoloženje građana bio takav da je znatan broj građana ustvari neodlučan ili nema mišljenje o tome - rekao je Mihailović.

Foto: Profimedia

 


Naveo je da je istraživanje pokazalo i da bi, kada bi sutra bio održan referendum, 51 odsto građana glasalo protiv, a 34 odsto za ulazak u EU.

Mihailović je rekao da je 78 odsto ispitanika stava da u spoljnoj politici nema mesta za želje i interesovanja jer je politika stvar interesa, a ne želja.

Prema mišljenju ispitanika, interesi su u politici na većoj ceni i od samih vrednosti, naveo je i dodao da 34 odsto ispitanika daje prednost vrednostima, a 44 odsto interesima.

Istraživanje je, kaže Mihailović, pokazalo i da 81 odsto ispitanika slaže sa stavom da Srbija treba po svaku cenu da sačuva svoju neutralnost.

Istraživanje Demostata pod nazivom "Spoljnopolitičke orijentacije građana Srbije" sprovedeno je telefonskom anketom od 13. do 22. juna ove godine, na reprezetativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".