Premda je spas usled talasa vrućina, klima-uređaj drži titulu jednog od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu. Mesečni trošak za četveročlano domaćinstvo u stanu od 40-ak kvadrata može biti od 3. 500 dinara pa sve do 7. 000 dinara, upozorava hrvatski stručnjak za tržište električnom energijom Nenad Kurtović.

Foto: N. Fifić

 

Zbog toga on savetuje građanima da temperaturu nameste na 26 stepeni Celzijusovih, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedeti i do 50 kilovati.

Kurtović, ako želite da uštedite, savetuje i što manje paljenje svetla, koja preko sijalica greju vazduh, kao i zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, te manje upotrebe uređaja poput televizora koji isijava toplotu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobra rešenja su i ventilatori, pa i najobičnija promaja.

Foto: Piksabej

 

 

-Klima mesečno može trošiti oko 300-400 kilovati. Zbog toga ako kupujete nove uređaje preporučujem one najviše klase A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najefikasniji. Takođe ne treba zaboraviti ni to kako su niže tarife za obračun struje noću, kad je najjeftinije koristiti uređaje, rekao je Kurtović.

(Tportal.hr)

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE LEŽERNE PLETENICE: Idealna frizura za letnje dane

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".