Премда је спас услед таласа врућина, клима-уређај држи титулу једног од највећих потрошача електричне енергије у домаћинству. Месечни трошак за четверочлано домаћинство у стану од 40-ак квадрата може бити од 3. 500 динара па све до 7. 000 динара, упозорава хрватски стручњак за тржиште електричном енергијом Ненад Куртовић.

Фото: Н. Фифић

 

Због тога он саветује грађанима да температуру наместе на 26 степени Целзијусових, без спуштања на 22, јер се тако може уштедети и до 50 киловати.

Куртовић, ако желите да уштедите, саветује и што мање паљење светла, која преко сијалица греју ваздух, као и затварање прозора кад су највеће дневне температуре, те мање употребе уређаја попут телевизора који исијава топлоту, поготово ако ради неколико сати, а добра решења су и вентилатори, па и најобичнија промаја.

Фото: Пиксабеј

 

 

-Клима месечно може трошити око 300-400 киловати. Због тога ако купујете нове уређаје препоручујем оне највише класе А+++ који јесу најскупљи, али су и најефикаснији. Такође не треба заборавити ни то како су ниже тарифе за обрачун струје ноћу, кад је најјефтиније користити уређаје, рекао је Куртовић.

(Тпортал.хр)

БОНУС ВИДЕО:

НАПРАВИТЕ ЛЕЖЕРНЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Идеална фризура за летње дане

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".