Kad bi svi znakovi upozorenja bili očiti mogli bi da budu delotvorniji, no problem je upravo u tome što ih često ne prepoznajemo u trenutku kada nam je najpotrebnije. S nečim poput ovisnosti - za koju je potrebno neko vreme da se razvije - možda ste već na putu ka dnu pre nego što shvatite što se stvarno događa.

Iz raznih razloga, možemo da počnomo da se preispitujemo o vlastitoj konzumaciji alkohola ili drugim potencijalno ovisničkim ponašanjima. Žaljenje i optužbe često podstiču ovo pitanje. 

Sledeći rani znakovi alkoholizma polazište su za istraživanje. Mogu se činiti poznatim ili čak pomalo benignim ili beznačajnim. Međutim, ako postanu češći i rutinski tokom određenog vremenskog perioda, zahtevaju dodatnu pažnju. Takođe, iako su usmereni na konzumaciju alkohola, ovi znakovi upozorenja mogu se primeniti i na druge stvari koje izazivaju ovisnost.

Foto: Profimedia

 

 

Evo 10 ranih znakova alkoholizma koje ne smete zanemariti, a spisak nipošto nije konačan:

1. Uhvatite sebe da organizujete svoj društveni život oko pijenja

To može imati različite oblike - možda želite da provodite više vremena sa prijateljima koji vole da piju, umesto sa onima koji to ne vole. Možda ćete takođe odabrati ostanak kod kuće i piti sami. Ostanak kod kuće može da posluži i kao opravdanje za više pijenja jer ne morate da brinete o alkoholu i vožnji.

2. Počinjete da pijete nekoliko pića pre nego što izađete sa prijateljima

Studenti to koriste - ideja je da se opustite pre izlaska ili uštedite novac. Možete sebi reći da je boca vina jeftinija od dva pića napolju, ali iako možda nameravate da popijete samo jedno, ipak ćete se odlučiti za povoljniju kupovinu.

3. Brojite pića koristeći 'alternativnu matematiku'

Možda nećete računati pića koja ste popili pre izlaska, jer je to bilo pre nekoliko sati, ili ste jeli od tada i teoretski se suprotstavili učincima alkohola. Kada počnete da stvarate formulu da shvatite koliko pijete ili da dobijete odgovor ili broj koji želite, to treba shvatiti ozbiljno.

Foto: Predrag Mitić

 

 

4. Počinjete drugačije da definišete 'piće'

Alkoholna pića nisu sva ista kada je u pitanju sadržaj alkohola. Možda ćete 'odlučiti' da vino, na primer, nije 'pravo' piće poput votke, a zatim sebi reći da se računaju samo ona 'prava'. Možete da odlučite da odustanete od žestokog pića i zamenite ga 'slabijim', ali ako povećate potrošnju tih 'lakših' stvari, rezultati bi mogli da budu isti.

5. Brinete se da ćete ostati bez alkohola

Ako je loše vreme ili alkohol nije uvek dostupan, mogli biste da se nađete u situaciji kako kupujete nešto više 'za svaki slučaj'. Takođe, odlučili ste da dovršite otvorenu bocu jer znate da ćete kupiti još pa želite da je sklonite s puta.

6. Zapanjeni ste kada neko vrati čep na nedovršenu bocu

Iznenađeni ste kada neko ne popije celo piće - jer je to gubitak dobrog alkohola.

7. Nervira vas kako drugi ljudi polako piju

Možda ćete poželeti da drugi požure sa pićem kako biste mogli da dobijete još jedno. Niko ne želi da se ističe time što očito i otvoreno pije više od drugih. Naručivanje još jedne runde ili punjenje tuđih čaša daje utisak da se u društvu piju iste količine - tako da možete da se sakrijete. Iznervirate se kada je prijateljima 'dosta' i kada žele da odu kući pre nego što je vama dosta, prenosi Your Tango.

Foto: Shutterstock

 

 

8. Gledate fotografije i primećujete da uvek imate čašu u ruci

Iako je istina da fotografija belježi samo određeni trenutak, dovoljno tih trenutaka može biti duboko otkrivajuće. Možda primetite ​​da izgledate pijanije od drugih i da vaše lice i ostatak tela izgledaju drugačije od onoga kako ste mislili ili kako se sećate da je izgledalo.

9. Brinete se o 'reciklaži ili kanti za smeće'

Boce obično zveckaju okolo i stvaraju ogromnu količinu buke koja bi otkrila vašu tajnu porodici ili komšijama, kao rezultat toga, možete da ih sakrijete i oprezno bacate, negde gde vas niko ne može nadzirati.

10. Srećete ljude koji su se 'oporavili' od alkohola i vidite u njima nešto što želite

Možda je to neko s kim ste pili. Možda je potpuni stranac. Možda ćete početi da čujete svoje obrasce pijenja u njihovim pričama. Takođe možete da otkrijete da su pili iz sličnih ili potpuno drugačijih razloga. Oni mogu da trpe posledice poput vas, ili su pretrpeli mnogo gore. Ali vidite da oni žive u oporavku koji ih čini srećnim i počnete to da priželjkujete i za sebe.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".