Nije tajna da je iranska vojska prebačena severno od Teherana. Naprotiv, komandant kopnene vojske Korpusa čuvara islamske revolucije (KSIR), general Mohamad Pakpur je objasnio razlog takvih akcija.

- Nećemo tolerisati prisustvo Izraela u susedstvu - rekao je nezavisni vojni ekspert za Bliski istok Jurij LJamin.

- Kakve sada veze ima Izrael? Od Azerbejdžana do Izraela ima stotine kilometara i nekoliko država. Ali, nije sve baš tako jednostavno. Kako je rekao LJamin, Azerbejdžan ima dugogodišnje veze sa Izraelom.

Svi su mogli da vide tokom prošlogodišnjeg rata u Karabahu da je azerbejdžanska vojska koristila izraelske dronove, rakete, protivtenkovske raketne komplekse i drugo naoružanje - rekao je LJamin.

Zaista, prema oceni eksperta, jurišne bespilotne letelice su imale velikog udela u pobedi Azerbejdžana. Pritom, Azerbejdžan je imao manje šanse da dobije turske dronove "barjaktar" nego izraelske višenamenske letelice. Azerbejdžanska vojska je imala oko 120 dronova i više od 400 dronova kamikaza izraelske proizvodnje.

Baku je od Izraela kupio i bespilotne letelice "Aerostar", "Orbiter 2M", "Orbiter 3", "Orbiter 1K", "Hermes 450" i "Heron 1". Naravno, da je tako velika kupovina nastala posle vojno-političkog sporazuma.

- Azerbejdžan isporučuje velike količine nafte Izraelu. U Azerbejdžanu rade izraelske kompanije. Prema nekim informacijama, izraelske specijalne službe vode tajne operacije protiv Irana, između ostalog i preko teritorije Azerbejdžana. I ranije su se čule iz Irana slične optužbe - nastavio je nezavisni vojni ekspert.

To je već ozbiljan argument za Teheran koji se sa Izraelom faktički nalazi u ratu. Iran se plaši da će Izrael podići utvrđenje na severu Irana i ujedno bazu za obaveštajnu službu i specijalne operacije, slične onoj, kada je ubijen legendarni iranski general Kasem Sulejmani. Pretpostavlja se da je general u Iraku ubijen pomoću američkog drona. Međutim, u Teheranu tvrde da je i Izrael umešan u ovo ubistvo.

(Sputnjik)