Generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg najavio je da ovaj vojni savez poboljšava svoje sposobnosti, kao i da će Švedska i Finska učestvovati na dvodevnom samitu koji sutra počinje u Madridu.

Kako je Stoltenberg saopštio, u budućnosti će broj snaga za brzo reagovanje iznositi čak 300.000 članova, što je veliki porast u odnosu na dosadašnjih 40.000 vojnika.  

Britanski list "Spektator" je na svom Tviter profilu potvrdio ovu informaciju.

- Šef NATO-a najavljuje da će alijansa poboljšati svoje sposobnosti da ima preko 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti - navodi se Tviteru.

Pored toga, Stoltenberg je najavio učešće Finska i Švedska, zemalja koji su u pristupnom procesu NATO alijansi. Ove dve države učestvovaće kao partneri.


- Finska i Švedska učestvovaće na samitu zato što su pozvane kao bliski partneri - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Podsetimo, Finska i Švedska podnele su zahtev za članstvo u NATO nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, ali njihovoj kandidaturi protive se Turska i Hrvatska.

Kako Ankara navodi, Turskoj smeta podrška kurdskim militantima i embargo na oružje uveden Turskoj, a hrvatski predsednik Zoran Milanović se protivi novim članovima pakta dok se ne reše pitanja u Bosni i Hercegovini. 

Šef NATO-a Stoltenberg kaže da će novi strateški koncept, desetogodišnji plan koji će biti odobren u Madridu, opisati Rusiju kao „najznačajniju i najdirektniju pretnju“ bezbednosti Alijanse. 

Foto: Profimedia

 

Pored Rusije, i Kina će prvi put biti pomenuta kao jedan od izazova NATO-a za budućnost.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".