Генерални секретар НАТО алијансе Јенс Столтенберг најавио је да овај војни савез побољшава своје способности, као и да ће Шведска и Финска учествовати на дводевном самиту који сутра почиње у Мадриду.

Како је Столтенберг саопштио, у будућности ће број снага за брзо реаговање износити чак 300.000 чланова, што је велики пораст у односу на досадашњих 40.000 војника.  

Британски лист "Спектатор" је на свом Твитер профилу потврдио ову информацију.

- Шеф НАТО-а најављује да ће алијанса побољшати своје способности да има преко 300.000 војника у високој приправности - наводи се Твитеру.

Поред тога, Столтенберг је најавио учешће Финска и Шведска, земаља који су у приступном процесу НАТО алијанси. Ове две државе учествоваће као партнери.


- Финска и Шведска учествоваће на самиту зато што су позване као блиски партнери - рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре.

Подсетимо, Финска и Шведска поднеле су захтев за чланство у НАТО након почетка руске војне интервенције у Украјини, али њиховој кандидатури противе се Турска и Хрватска.

Како Анкара наводи, Турској смета подршка курдским милитантима и ембарго на оружје уведен Турској, а хрватски председник Зоран Милановић се противи новим члановима пакта док се не реше питања у Босни и Херцеговини. 

Шеф НАТО-а Столтенберг каже да ће нови стратешки концепт, десетогодишњи план који ће бити одобрен у Мадриду, описати Русију као „најзначајнију и најдиректнију претњу“ безбедности Алијансе. 

Фото: Профимедиа

 

Поред Русије, и Кина ће први пут бити поменута као један од изазова НАТО-а за будућност.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".