- Brzi prekid vatre jedina je šansa Evrope da izbegne recesiju - rekao je Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će i druge vlade EU prestati da pružaju vojnu podršku Ukrajini i insistirati na brzom završetku sukoba u sledećih nekoliko meseci. Pozvao je šefove vlada EU da se "urazume".

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve unutar EU i izazvala je frustraciju u Briselu otkako je počeo rat zbog toga što nije želela da prekine sve veze sa Rusijom i da pruži nedvosmislenu podršku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Foto: Jutjub printskrin/Blumberg

 

 

- Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koja uvlači kontinent u krizu, rekao je Balaž Orban, upozorivši da bi trebalo da napuste tu strategiju.

- Oni žele rat i veruju da mogu da pobede Putina, da mogu da okupiraju Kremlj i to im je cilj - rekao je Orban.

Foto: Profimedia

 

 

- Na početku sukoba, barem u medijima, to je bilo uvreženo mišljenje. Ali kladio bih se kako će to da izgleda za četiri meseca... pojaviće se više racionalnosti - rekao je.

- Mađarska ne želi da stvara probleme. Ali ako pokušate da se bavite politikom, a da ne sagledate realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti poverenje ljudi. Plaši to što trenutno nema iskrenih rasprava o aktuelnoj situaciji. Naš glavni ciljevi trebalo bi da u dolazećim mesecima budu pregovori i prekid vatre - zaključio je Orban, prenosi Indeks.hr.

FOTO GALERIJA: Poseta evropskih zvaničnika ratom zahvaćenoj Ukrajini

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".