Abortus u Poljskoj legalan je samo u slučajevima opasnosti po život i zdravlje majke i u slučajevima trudnoće koja je nastala kao posledica silovanja.

Predlog građanske zakonodavne inicijative "Zakoniti abortus bez kompromisa", koji je u četvrtak u parlamentu odbijen glasovima desničarskih poslanika, podrazumevao je legalizaciju abortusa u Poljskoj do 12. nedelje trudnoće, a nakon ovog roka samo u slučaju opasnosti po život i zdravlje majke.

Prekid trudnoće trebalo je da bude dostupan svim ženskim osobama starijim od 13 godina.

Od 460 poslanika poljskog parlamenta, 265 je glasalo protiv zakona, 175 je glasalo za, a četiri su bila uzdržana.

Ustavni sud je 2020. dodatno ograničio pravo žena na abortus, proglasivši neustavnim prekidanje trudnoće koje su rezultat abnormalnosti fetusa, preneo je Euraktiv.

Foto: Tanjug/AP

 

Odluka Suda, koju su donele sudije povezane sa vladajućom strankom Pravo i pravda, rezultirala je višenedeljnim nemirima, masovnim protestima i štrajkovima.

Od tada je abortus u Poljskoj legalan samo u slučajevima opasnosti po život i zdravlje majke i u slučajevima trudnoće koja je nastala kao posledica silovanja.

Nacrt građanske zakonodavne inicijative "Zakoniti abortus bez kompromisa" nacrt je, takođe, predviđao uvođenje univerzalnog obrazovanja o abortusu.

- Došla sam kod vas sa predlogom zakona kojim se menja zakon tako da bude u skladu sa evropskim i svetskim standardima o zaštiti života i zdravlja žena -  rekla je u poljskom parlamentu liderka organizacije koja se zalaže za prava na abortus "Ženski štrajk" Marta Lempart.

- Ovaj zakon je u suprotnosti sa pravom na život, slobodom savesti i izražavanja i roditeljskim pravima - rekla je poslanica vladajuće stranke Ana Milčanovska, najavivši da će Zakon i pravda u potpunosti odbaciti predlog zakona.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".