Težište ratnih operacija u Ukrajini nalazi se na istoku zemlje. Bespoštedne borbe vode se u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Epicentar borbenih dejstava je Severodonjeck, grad u Luganskoj oblasti sa predratnom populacijom od 103.000 stanovnika. Za najvažnije objekte u gradu smatraju se tamošnji aerodrom (Udaljen 3,7 kilometara od grada) i hemijska fabrika Azot.

Ne postoji usaglašena zvanična verzija o početku borbenih aktivnosti na ovom području. Za početak bitke za Severodonjeck, ruska strana uzima peti mart, Zapad 6. maj, a ukrajinska strana smatra 28. februar.

U ovom trenutku ruske trupe kontrolišu većinu gradskog područja i njegove okoline. Ratna mapa se različito tumači kada su u pitanju procenti osvojene teritorije, ali niko ne dovodi u pitanje činjenicu da su ukrajinske trupe na ovom potezu u inferiornoj poziciji.

Foto:Profimedia

 

Ukrajinski izvori saopštili su da njihove trupe napuštaju gradsko područje Severodonjecka

Ko čini okosnicu ruskih kopnenih snaga na istoku Ukrajine?

Na pravcu ka Severodonjecku i Lisičansku nastupaju oklopne, motorizovane, vazdušno-desantne jedinice, Nacionalna garda (Rosgvardija) i lokalna milicija Luganske Narodne Republike.

4. Gardijska tenkovska divizija

Ova jedinica je naslednica legendarnog  17. tenkovskog korpusa Crvene armije, formiranog juna 1942. u Staljingradu. Broji od 12 do 14.000 ljudi. Borbeni put ove formacije započeo je na obalama Dona, gde je zbog žestokih borbi kod Kantemirovke jedinica dobila nadimak "Kantemirovska".

Put je nastavljen u bici kod Kurska 1943. i oslobađanju Krakova i Drezdena u završnoj fazi rata.

Za iskazanu hrabrost u Drugom svetskom ratu, 32 pripadnika su odlikovana zvanjem Heroja Sovjetskog Saveza. Po završetku ratnih operacija, jedinica je premeštena u Naro-Fominsk u Moskovskoj oblasti, grad kojem je 2009. tadašnji predsednik Dimitrij Medvedev dodelio počasno zvanje "Grad vojne slave".

Foto: Vikipedija

 

 

U godinama koje su pratile raspad Sovjetskog Saveza, 4. Gardijska je učestvovala u državnom udaru 1993. NJeni oklopnjaci ponovo su zarežali krajem 1994. godine kada je počeo Prvi čečenski rat.

Takođe, ponos oklopnih snaga Rusije učestvovao je u mirovnim misijama u Južnoj Osetiji 1997. i na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2002.

45. Odvojena gardijska brigada za specijalne namene

Stacionirana je u Kubinki, 63 kilometra zapadno od Moskve. Ova formacija nalazi se u sastavu vazdušno-desantnih snaga ruske federacije. Formirana je februara 1994. godine, deset meseci pre izbijanja Prvog čečenskog rata, gde je imala vatreno krštenje.

Ratni put nastavljen je i u Drugom čečenskom ratu, a jedinica je ponovo krenula put Kavkaza 2008. tokom ruske ofanzive na Gruziju.

Foto: Vikipedija

 

Plave beretke ponovo su se našle u najvišem stepenu pripravnosti 2014. tokom zauzimanja Krima, a zatim je usledio osmogodišnji period mirovanja.

Početak 2022. godine nagovestio je pojačane aktivnosti padobranaca. Najpre su poslati u Kazahstan u okviru mirovne operacije ODKB, a samo mesec dana kasnije sa punom borbenom opremom upućeni su na teritoriju zapadnog ruskog suseda.

Ordenom Heroja Ruske Federacije odlikovano je 11 specijalaca iz ovog odreda, od toga petorica posthumno.

76. Gardijska vazdušno-desantna jurišna divizija

O ovoj jedinici pisali smo opširnije u jednom od prethodnih tekstova. U pitanju je elita ruskih vazdušno-desantnih snaga iz Pskova koja je prošla sva ratišta u savremenoj istoriji od Drugog svetskog rata do Ukrajine.

Foto: Vikipedija

 

 

U potonjem sukobu pskovski padobranci bili su angažovani u borbama oko Kijeva u početnoj fazi rata, potom su premešteni na istok zemlje.

2. Gardijska motorizovana streljačka divizija

Stacionirana je u naselju Kalinjinec u Moskovskoj oblasti. Vatreno krštenje imala je u bici kod Smolenska 1941. godine a učestvovala je i u odbrambenoj operaciji kod Brjanska u jesen iste godine.

Kada se odnos snaga na Istočnom frontu promenio, jedinica je učestvovala u oslobađanju Kavkaza, Belorusije, Baltika i poluostrva Taman kod Kerčkog moreuza, po kojem je dobila nadimak "Tamanska divizija".

Foto: Vikipedija

 

 

U posleratnom periodu ime "tamanaca" vezuje se za državni udar 1993. i Drugi čečenski rat. Divizija je rasformirana 2009. da bi četiri godine kasnije odlukom ministra odbrane Sergeja Šojgua bila vraćena u sastav oružanih snaga.

141. specijalni motorizovani puk Ahmat-Hadži Kadirov

Ova formacija daleko je poznatija po nadimku Kadirovci. Od početka rata u Ukrajini često je predmet pažnje svetskih medija. Puk je potčinjen Nacionalnoj gardi Ruske Federacije i stacioniran je u Groznom, prestonici Čečenske republike.

Jedinica je osnovana 2006. godine i angažovana je u obezbeđivanju predsednika Čečenije Ramzana Kadirova.

Foto: Vikipedija

 

Kadirovci su prvi angažman pod zastavom Rusije imali na sirijskom ratištu 2018. godine. Naredni poziv na bojište stigao je četiri godine kasnije, kada su upućeni u Ukrajinu.

Puk Ahmat učestvovao je u borbama za aerodrom u Gostomelju i kod Marijupolja. Trenutno su na liniji Severodonjeck-Lisičansk.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".