Jedinica je osnovana 1939. godine. Stacionirana je u Pskovu, gradu pri tromeđi ruske, estonske i letonske granice i broji oko 8.000 ljudi. Vatreno krštenje imala je u ključnim operacijama sovjetske armije tokom Drugog svetskog rata.

Bila je angažovana je u odbrani Odese, Sevastopolja, Staljingrada, kao i tokom najveće tenkovske bitke u istoriji ratovanja, kod Kurska 1943. Prilikom sovjetske ofanzive u završnoj fazi rata, jedinica je nastupala uz obalu Baltičkog mora, kao deo Drugog beloruskog fronta.

Naredni angažman "plavih beretki" pratio je sovjetsku invaziju na Avganistan od 1979. do 1989. Po završetku desetogodišnjeg rata, SSSR je pogodila politička kriza koja je dovela do njegovog raspada. Krizu su pratili krvavi međuetnički sukobi, uglavnom na južnim sovjetskim granicama.

U takvoj situaciji, pskovski padobranci su delovali u svojstvu mirovnih snaga na novoformiranim granicama. Ipak, početak 90-ih godina prošlog veka doneo je brojna bezbednosna iskušenja za "meki trbuh" Rusije - Kavkaz.

Čečenski separatizam doveo je do Prvog (1994-1995) i Drugog čečenskog rata (1999-2000) na jugu Rusije. U razbijanju pobune angažovana je i 76. vazdušno-desantna jurišna divizija. Tokom prvog sukoba poginulo je 120 vojnika, podoficira i oficira. Desetorica su odlikovani ordenom Heroja Ruske Federacije.

Drugi čečenski sukob ispisao je najslavnije stranice u istoriji "plavih beretki". One su zabeležene u bici za kotu 776, krajem februara 2000. Tom prilikom grupa od 90 padobranaca je zaustavila napad preko 2.000 terorista u Argunskoj klisuri. Samo šestorica su preživeli. Nakon borbenih dejstava, 69 vojnika odlikovano je Ordenom za hrabrost (63 posthumno). 

Nakon raspada Sovjetskog saveza, jedinica je bila angažovana u mirovnim operacijama u Bosni 1995. i na Kosovu i Metohiji 1999. Bilo je to njihovo prvo međunarodno zaduženje pod zastavom Ruske Federacije.

Po izbijanju rata u Gruziji 2008, "krilata pešadija" ponovo se našla u transportnim avionima, suzbijajući gruzinske snage sa spornih teritorija Abhazije i Južne Osetije. Šest godina kasnije, tokom nemira u Ukrajini, 76. VDV  je učestvovala u zauzimanju poluostrva Krim.

Danas, u vreme ukrajinske krize, jedinica je ponovo u najvišem stepenu borbene gotovosti. Pojedini mediji navode da je u Ukrajinu ušla iz pravca Belorusije i da dejstvuje na području Kijeva. No, usled poplave dezinformacija i poluinformacija, teško je utvrditi detalje misije "plavih beretki" u bivšoj sovjetskoj republici.

Ono što je izvesno, to je činjenica da se ovoj jedinici u svakom sukobu poveravaju najdelikatniji zadaci. U skladu sa njenom parolom "Mi smo tamo gde se očekuje pobeda".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".