- Mogu uvek da dođu da nastavimo pregovore, prekinili su ih, rekli da su završeni. Ne znam šta radnici čekaju, mi smo tu da nastavimo razgovore tamo gde smo stali - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara na otvaranju Implantološkog centra Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ona je rekla da ne zna zašto su radnici izašli da protestuju "uprkos onome što je dogovoreno".

- A dogovoreno je bilo da razgovaramo i da konačnu odluku o visini otpremnina za one koji su tehnološki višak ili o alternativama za one koji ne žele da idu u inostranstvo, donesemo i dogovorimo nakon što proces prijavljivanja za inostranstvo bude završen. A nikako pre toga - istakla je premijerka.

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

 

Ona je objasnila da bi, kada bi pregovarali o otpremninama pre toga, to bilo "u direktnoj suprotnosti onome što imamo kao interes, a to je da Stelantis zadrži što više radnika i da što pre krenu u proizvodnju elektricnog automobila".

- Ja sam tu, znaju gde sam, tu sam za njih, dan, noć, vikend, kako god... Ne vidim šta traže na ulici umesto u vladi - poručila je predsednica vlade.

Rekla je da radnici Fijata nisu sačekali da se završi proces prijave za rad u inostranstvu.

- Želimo da radnici budu zadovoljni, da obezbedimo te porodice, ali oni su pre nego što je završen proces prijave, izašli i rekli da su pregovori sa vladom gotovi. Ne mogu nikog da nateram da razgovara i pregovara - navela je premijerka.

Foto: Tanjug

 

Na pitanje novinara šta radnici mogu da očekuju kada je reč o otpremninama, premijerka je rekla da je to stvar međusobnog razgovora, a ne razgovora preko medija.

Napominje da su radnici izašli na ulicu i rekli da su pregovori propali.

- Žele da idu na ulicu pre nego što hoće da dođu u vladu da razgovaramo. Bukvalno su napustili pregovore koji su bili u toku - istakla je Brnabićeva.

Deo nezadovoljnih radnika Fijata održao je juče dvosatni protest blokirajući magistralni put Kragujevac - Kraljevo. Protest je usledio nakon što je istekao rok za prijavljivanje radnika za rad u Slovačkoj.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".