On će se, kako je najavljeno, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, sa kojim će održati i zajedničku konferenciju za medije.

Šalenberg u Beograd dolazi nakon što je Austrija članicama EU prosledila svoj „non pejper" o promeni pristupnog procesa, u kojem predlaže postepeno uključenje zemalja kandidata u institucije, politike i fondove EU.

Austrija je predložila postepeno uključenje kandidata u EU zbog rata u Ukrajini, smatrajući da ta kriza ugrožava istočnu susedsku politiku i mogla bi imati negativne posledice po stabilnost Zapadnog Balkana.

Šalenberg i ministarka za evrpopska pitanja Karoline Edštadler, koji su autori "non pejpera", ukazali su da proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument.

-Trenutni postupak poslednjih godina nije doneo nikakve značajne rezultate. Čak šta više, doveo je do rasta frustracije i otuđenja regiona i EU. Moramo prevazići trenutno ćorsokak time što analiziramo sve opcije-, naglasili su Šalenberg i Edštadler u pismu članicama EU.

Foto: EPA

 

Šalenberg, u intervjuu za Tanjug uoči posete, poručuje da je verodostojna evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana sada važnija nego ikada, a da Srbija na evropskom putu uvek može da računa na podršku zvaničnog Beča.

Na pitanje sa kojom porukom dolazi u Beograd, Šalenberg ističe da ruska agresija na Ukrajinu može da izazove ogromne negativne posledice po stabilnost celog Zapadnog Balkana, zbog čega, kako kaže, dolazi sa sasvim jasnom porukom.

"Verodostojna evropska perspektiva je zbog ove ozbiljne situacije važnija nego ikada. Obećali smo to državama Zapadnog Balkana, pa i Srbiji. Zato ću apelovati na naše srpske partnere da se jasno izjasne u korist vrednosti evropske integracije. Srbija u tome može uvek računati na punu podršku na svom putu u EU", kazao je šef austrijske diplomatije.

Posle Beograda, Šalenberg će, kako je najavljeno u Beču, boraviti u Prištini, gde će se sastati sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i Donikom Gervalom-Švarc.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".