Brnabić je to rekla na sinoćnoj komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama, jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, od toga 50 mladića na odsluženju vojnog roka, poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga.

-Zato je naše obećanje svim herojima da ćemo snažno, ponosno i časno čuvati Srbiju, njenu slobodu i nezavisnost, suverentet I teritorijalni integritet, da nikada nećemo ugroziti druge ali da ćemo uvek branti ono što je naše i da ćemo nastaviti da ispunjavmao dužnosti na koje su ih njihove žrtve obavezale - rekla je predsednica Vlade.

Foto:Jutjub printskrin/Milan Novakovic

 

Brnabić je naglasila da danas dajemo sve od sebe da Srbija bude pobednička na svim aspektima - u ekonomiji, inovacijama, u kulturi, nauci sportu, prosveti, ekonomiji, obrazovanju, kako bi svesna žrtava 108 heroja sa Košara imala pun istorijski smisao.

Kako kaže, najmanje što možemo da učinimo za te heroje koji su nam pokazali šta znači hrabost i ultimativna žrtva, je da svaki dan dajemo sve od sebe za zemlju za koji su takvi heroji dali živote.

-I neka zalog svakoj budućoj generaciji bude zalog to da se nikada ne odreknu slobode i nezvisnosti odlučivanja osnovnog jemca mira, suvereniteta i teritijalnog integriteta, a danas najbolji primer je kako se to čini, predsednik Srbije koji je poslednji put na teškim sastancima prošle nedelje pokazao kako se brani interes svoje zemlje, koji u gotovo nemogućim uslovima rata na istoku Evrope i ogromnih pritisaka prati i bira initeres građana Srbije, ispunjava predsedničku zakletvu dostojnu najdostojnijeg načina na koji su junaci sa Košara održali svoju vojničku zakletvu čineći da ideali tih junaka i vas ovde budu ispunjeni - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da moramo da pokušamo da dorastemo tim herojima i učinimo sve da nijedna nova generacija opet ne bude prinuđena da podnosi njihove i naše žrtve.

Prema njenim rečima, to da gradimo Srbiju svaki dan, da je snažimo jačamo, jeste najbolji način da herojima sa Košara zahvalimo za žrtvu.

-To je najbolji način da 23 godine kasnije kažemo hvala za slobodu i za ovu zemlju. Hvala za sve ono što ste branili, nezamislive ljudske napore koje ste ulagali da odbranite svoju otadžbinu - rekla je ona i naglasila da slobda i mir jesu i biće imeprativ za ono za šta se Srbija svakdonevno bori.

Foto:Jutjub printskrin/Milan Novakovic

 

Podsetila je da je na današnji dan završena nadljudska borba za odbranu karaule Košare i državnih granica i borba za odbranu slobode i dostojanstva, Srbije i srpskog naroda.

-NJih 108, od kojih 19 dobrovoljaca, koji su branili ovu našu zemlju, svesni da verovatno neće dočekati sutra, simbol su hrabrosti i požrtvovanosti i vrednosti koje u teškim vremenima čuvaju zajedništvo jednog naroda i daju primer kako se u najtežim vremenima brani i voli Srbija - navela je Brnabić.

Naglasila je da se svi moraju sećati onih koje su živote ostavili na obronicima Prokletija i onih koji su se borili i omogućili da živimo u slobodnoj Srbiji.

U ime boraca na skupu je govorio penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Dragutin Dimčevski koji je naveo da i nakon 23. godine ostaju bol i tuga zbog izgubljene braće, Kosova i Metohije, nanete nepravde.

-Do te granične linije mogli su da izađu samo najhrabriji i najistrajniji i oni koji nisu vagali šta će se desiti - rekao je Dimčevski.

Kao dobro danas je ocenio to što deca u školama uče o herojima koji su živote dali tokom 67 dana krvave borbe na Košarama, i zahvalio državnom vrhu što je to omogućio.

General u penziji Dragan Živanović podsetio je da su najveći teret podneli vojnici na odsluženju redovnog vojnog roka.

Foto:Jutjub printskrin/Milan Novakovic

 

Bitku na Košarama uporedio je s Termopilskom bitkom i mnogim drugim važnim poput Kolubarske, i podsetio da je na strani neprijateloja bilo 6.000 ljudi Oslobodilacke vojske Kosova podržavanih NATO snagama, bombarovanjem i jedinicama Vojske Albanije.

Komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama pored boraca - učesnika bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, između ostalih, prisustvovali su i ministri Darija Kisić, Novica Tončev, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Vojske Srbije, SPC i udruženja boraca.

Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će danas položiti venac na Spomenik junacima bitke na Košarama vođene od 9. aprila do 14. juna 1999. godine. U njegovo ime skupu je prisustvovala Suzana Paunović.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".