Definisana donja vilica i crte lica koje izgledaju kao isklesane postale su ideali ljepote koje stalno nameću brojni poznati i društvene mreže. U mnoge od takvih savršenih profila uloženi su veliki novci, a i uređivanje fotografija čini svoje, no postoje i pristupačne metode kojima se može poboljšati definisanost linije donje vilice.

Zašto se vilica "zaokružuje"

Nekoliko je razloga zbog kojih donja vilica postaje oblija i opuštenija.

Prvi je svakako starenje – kako godine prolaze, tako mišići vilice i vrata mogu slabiti i skupljati se, pa se linija vilice i donji dio lica opuštaju i izgledaju mekše. Drugi je višak masnoće ispod vilice i brade uzrokovan ili debljinom ili nasleđenom građom lica. Genetiku nije moguće promeniti, ali moguće je ojačati mišiće na licu i tako postići vitkiji izgled.

Foto: Profimedia

 

 

Jači mišići licu daju vitkiji izgled

O i E


Kod opuštanja izazvanog starenjem posebno od pomoći mogu biti vežbe za lice, one doprinose jačanju i integritetu mišića lica, a ako smo dosledni u izvođenju i sprovodimo ih redovno, već uz koji minut vežbanja svakoga dana možemo mnogo postići.

Bilo bi korisno takvim vežbama posvetiti nešto vremena već od tridesetih godina. Među njima je i jednostavna vježba koja se može raditi svakodnevno kako bi se ojačali mišići lica i donje vilice te postigla oštrija i definisanija linija vilice.

Široko otvorite usta i izgovorite glas "O" te odmah nastavite izgovarati glas "E".

Potrudite se raditi naglašene pokrete i izgovarati glasno. Pritom je važno da usne prekrivaju zube što je više moguće. Napravite tri seta sa po 15 ponavljanja.

Foto: Profimedia

 

 

Ne uklanja masnoće, ali jača mišiće

Ovom vežbom nije moguće ukloniti niti smanjiti nakupljene masnoće, no s obzirom na to da zaobljena vilica može biti posljedica slabih mišića lica, posebno u donjoj čeljusti i ispod brade, povećanje snage u tim mišićima može pomoći u postizanju zategnutijeg, oštrijeg i definisanijeg izgleda donjeg dela lica, pa čak i smanjiti podbradak.

Opisana vježba podiže snagu u mišićima lica, jednostavna je za izvođenje i praktična, pa je možete raditi često i gotovo svuda – u automobilu, dok kuvate, pre odlaska na spavanje...

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".