To podrazumeva i zabranu prikazivanja "feminiziranih muškaraca", promovisanja istospolnih veza i prikazivanja likova koji nemaju jasni pol. 

Dokument na koji se poziva agencija DPA donešen je na sastanku kineskog saveta za videoigrice, koji deluje pod ingerencijom države. List South China Morning Post (SCMP) umao je uvid u pomenuti dokument, a potvrde su stigle od nekoliko državnih službenika upoznatih sa ovim pitanjem.

U njemu se govori o novim planovima i namerama Pekinga da reguliše gejming industriju, pa se u tom kontestu sugeriše se programerima kako mogu proizvesti sadržaj koji će u budućnosti dobiti dozvolu za produkovanje i korišćenje u komercijalne svrhe.

"Igre nisu samo obična apolitična zabava"

Programerima se predočava da industriju videoigrica trebaju shvatiti kao novi oblik umetnosti koji više nije samo obična apolitična zabava.

- Ako regulatori ne mogu odmah reći kog je pola lik iz igrice, on će biti onzačen kao problematičan i dići će se crvena zastava - kaže se u memorandumu.

Muški likovi koji nose žensku odeću takođe će se smatrati problematičnima.

Peking naglašava i da scenario videoigara ne sme imati "zamagljene moralne granice" a igrači ne smeju imati izbor biti loši ili dobri.

Regulatori posebnu pažnju nameravaju obratiti na igre koje “iskrivljuju činjenice ili namerno provociraju kontroverze".

- Istorijske ličnosti s ustaljenim narativom ne smeju se preoblikovati - dodaje memorandum.

(Indeks.hr)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".