Oko tri miliona evra (3,2 miliona dolara) od potrebnih pet miliona prikupljeno je za samo tri dana uglavnom u malim iznosima, navodi se u izveštaju lokalne TV Laisves, litvanskom internet emiteru koji je pokrenuo akciju, prenosi Rojters.


-Pre nego što je počeo ovaj rat, niko od nas nije mislio da ćemo kupovati oružje. Ali sada je to normalna stvar. Nešto se mora učiniti da bi svet postao bolji - rekla je Agne Belickajte (32), koja je poslala 100 evra čim je u sredu pokrenuta akcija prikupljanja sredstava.

Bespilotne letelice su se poslednjih godina pokazale efikasnim protiv ruskih snaga i njihovih saveznika u sukobima u Siriji i Libiji, a kupovinu ovog naoružanja koordiniše ministarstvo odbrane Litvanije, koje je Rojtersu saopštilo da planira da sledeće nedelje potpiše pismo o namerama za kupovinu dronova od Turske.

Ukrajina je poslednjih godina kupila više od 20 naoružanih dronova tipa Bajraktar TB2 od turske kompanije Baikar, a 27. januara narucila je još 16 komada.

-Ovo je prvi slučaj u istoriji da obični ljudi skupljaju novac da kupe naoružanje. To je bez presedana, neverovatno je- rekao je za TV Laisves Bešta Petro, ukrajinski ambasador u Litvaniji.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".