Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas sankcije protiv Rusije kao nerazumne i nepromišljene.

- NJihov cilj je da na brzinu samelju rusku ekonomiju, ali to nije uspelo - rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svetu i operacija u Ukrajini.

On je naglasio da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju, preneo je Sputnjik.

Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije za mnoge buduće godine, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje.

Prema njegovim rečima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući i članice Evropske unije.

Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji naneli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cene, upozorio je Putin.

- Sve češće slušam izraz ''Putinova inflacija". To je upućeno onima koji ne umeju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze - istakao je Putin.

Foto: AP

 

 

On je naglasio da sve što se danas događa u svetu nije rezultat događaja od poslednjih meseci, već je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7.

Evropska unija je konačno izgubila svoj politički suverenitet, a njene elite plešu tuđu muziku, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu, upozorio je ruski predsednik.

Sadašnja situacija u Evropi će dovesti do eksplozije radikalizma, a u perspektivi do smene elita, istakao je Putin.

Prema oceni ruskog predsednika, Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, uključujući i sport.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".