Odluka Evropske komisije da da odobrenje Ukrajini za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dovela je do burnih reakcija iz Moskve. 

Naime, prvi zamenik šefa Komiteta Državne dume Vjačeslav Nikonov rekao je za RIA Novosti da Ukrajina neće doživeti da se pridruži Evropskoj uniji.

 

 


- Ovo je samo preporuka Evropske komisije, za šta nije potrebna saglasnost. Holanđani i Danci su protiv toga da se odjednom uđe u EU. Na primer, Turska je kandidat od 1999.godine, a Ukrajina će morati da čeka duže. Neće toliko živeti - rekao je Nikonov, prenosi RIA Novosti.

 

 

Oglasio se i Peskov

Povodom ovog događaja svoj komentar dao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Peskov je istakao da odobrenje Ukrajini za status kandidata za Evropsku uniju zahteva pojačanu pažnju Moskve, prenosi RIA Novosti.

Foto: Profimedia

 

- Ovo i dalje ostaje druga ravan, iako zahteva našu povećanu pažnju. Svi znamo za intenziviranje diskusija u Evropi oko jačanja odbrambene komponente Evropske unije, vojne, odbrambene i bezbednosne komponente, tako da postoje razne transformacije koje mi naravno, posmatramo na najpažljiviji način, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj sada gleda na izglede Ukrajine da postane članica Evropske unije.

Peskov je rekao i da bi bilo sjajno kada bi evropski lideri uticali na rukovodstvo Ukrajine i podsticali ga da trezveno sagleda situaciju.

- Bilo bi sjajno kada bi evropski lideri uticali na rukovodstvo Ukrajine, one koji tamo donose odluke, da bi ih podstakli da trezveno sagledaju situaciju. Uprkos činjenici da su oni, naravno, članovi jedne mašine, članovi kolektivnog Zapada, oni ipak razumeju potrebu za nastavkom dijaloga - rekao je Peskov za „Izvestiju“.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".