On je govoreći na Prespanskom forumu rekao kako je jedan od tih razloga i to što Srbija odbija da prizna Kosovo.

- Ne mogu da zamislim, iz raznih političkih, socijalnih i istorijskih razloga, da Srbija prizna Kosovo. Ali dok to ne bude urađeno, pitanje neće biti rešeno. To je nešto na šta bi se trebali koncentrisati i uputiti poruku Srbiji da odabere stranu - dodao je Milanović koji smatra da je Srbija donela odluku "da ide nekim svojim putem, a ne prema članstvu EU".

On je rekao i da bi zemlje "s najvišim standardima" u Evropskoj uniji trebalo da smanje standarde za zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU.

- Zato što su se neke od njih našle u problemu ovih dana kada su pokušale podneti zahtev za članstvo u NATO-u, trebale bi bolje promisliti. Ne treba odugovlačiti s proširenjem još 20 godina - dodao je u svom govoru, misleći na Švedsku i Finsku koje blokira Turska. 

Hrvatski predsednik je apelovao na države s najvišim standardom u EU da malo smanje svoje standarde i da ne signaliziraju permanentno kršenja. 

Kada se radi o Ukrajini i njenom statusu kandidata Milanović je rekao da je on za to ali da se ne sme zaboraviti na Bosnu i Hercegovinu.
- Šta nas sprečava da za BiH učinimo isto, neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju - rekao je on. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".