Turistički poslenici u Crnoj Gori smatraju da je poskupljenje turističke ponude neminovno jer to, kako kažu, diktira opšte divljanje cena, ali povećanju cena smeštaja i usluga pristupaju obazrivo iz straha da ne ostanu bez gostiju.

- Ako previše podignemo cene – odbićemo goste, a ako ne – propašćemo - sumira dilemu turističkih uposlenika Dalibor Antonioli, koji se decenijama bavi iznajmljivanjem privatnog smeštaja u budvanskom Starom gradu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iako zvanične statistike nema, poskupljenja su vidljiva na svakom koraku.

Samo u prva tri meseca 2022, meso je u Crnoj Gori poskupelo za 30 do 60 odsto, saopštili su ranije proizvođači.

Foto: N. Fifić

 

 

Mada su cene turističke ponude u regionu veće i do 30 posto, crnogorski izdavaoci su oprezni, pa ako i bude poskupljenja, ono ne bi trebalo da bude drastično, kaže predsednica Udruženja izdavalaca privatnog smeštaja, Branka DŽoganović.

Ona navodi da u junu prosečne cene privatnog smeštaja iznose od 10 do 12 evra po osobi, dok će u špicu sezone biti najmanje 15 do 20 evra.

U restoranima duž Slovenske plaže, najfrekventnijeg šetališta u Budvi, može se doručkovati na samoj plaži za oko četiri evra.

Iznajmljivanje privatnog apartmana na Budvanskoj rivijeri košta od 30 do 250 evra dnevno, zavisno od kategorije i broja ležaja.

Za one koji biraju hotelski smeštaj, noćenje s doručkom treba platiti od 30 evra u objektima sa tri zvezdice, do 97 evra po osobi u objektima sa pet zvezdica, podaci su Turističke organizacije Budve.

Kad je reč o brzoj hrani, pica parče i palačinka koštaju od dva do tri evra, a hamburger i giros od tri do četiri evra.

One koji za ručak ili večeru preferiraju mediteranski meni, lignje će koštati 11 evra, gambori od 18 evra naviše, a riblji specijaliteti od 40 evra naviše. Riba prve kategorije kreće se od 30 do 65 evra po kilogramu.

Foto: N. Fifić

 

 

Ugostitelji na budvanskom šetalištu kažu da za sada gosti retko naručuju najskuplje.

Skuplje je u Starom gradu, gde jedan od hotela nudi razne paste za 10 evra, rižota od 15 evra, salatu od hobotnice ili biftek za oko 20 evra, a crnogorska vina od 28 do 65 evra.

Dok turisti ocenjuju da su poskupljenja mala u odnosu na prošlu godinu i da su prilagođena predsezoni, meštani burnije reaguju na talas poskupljenja. Kažu da će u špicu sezone, u julu i avgustu, skočiti cene ponude turistima, kao lančana reakcija na drastična poskupljenja u Crnoj Gori poslednjih meseci.

Iz budvanskog Udruženju ugostitelja navode da je ugostiteljska ponuda u predsezoni skuplja za 10 do 20 odsto, a koliko će rasti u julu i avgustu - zavisi od dobavljača i stanja na tržištu, zaključuje se u prilogu RSE.

Foto: N. Fifić

 

 

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".