Nakon ponovnog otvaranja mogućnosti slanja nuklearnog oružja Ukrajini, oglasio se šef ruske Državne dume i upozorio da će veliki delovi Evrope nestati u nuklearnom ratu. 

- Zapadne zemlje bi trebalo da isporuče Kijevu nuklearno oružje u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje - izjavio je poslanik Evropskog parlamenta, bivši ministar spoljnih poslova Poljske, Radoslav Sikorski, za televiziju "Espreso TV" komentarišući rat u Ukrajini.

Kako je on tada rekao, Rusija je navodno prekršila Budimpeštanski memorandum kojim je Ukrajini garantovan teritorijalni integritet. Tada se, kako kaže Sikorski, Ukrajina odrekla nuklearnog potencijala nakon potpisivanja ovog memoranduma. 

Na ovakve pozive sa Zapada reagovao je šef ruske Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

Volodin je upozorio da bi, ako zapadne vlade Kijevu daju nuklearno oružje, to dovelo do nuklearnog rata u srcu Evrope.

 

Takođe, napomenuo je da bi tom prilikom Poljska i Ukrajina mogle da "nestanu".

- Sikorski izaziva nuklearni sukob u centru Evrope. On ne razmišlja o budućnosti ni Ukrajine ni Poljske. Ako se njegovi predlozi sprovedu, ove zemlje će nestati, kao i Evropa. Sikorskog treba da pregleda psihijatar, položi mandat i ostane kod kuće pod nadzorom. Zbog ljudi poput Sikorskog neophodno je osloboditi Ukrajinu ne samo od nacističke ideologije, već je i demilitarizovati, obezbeđujući joj nenuklearni status - rekao je Volodin.

Podsetimo, ruska specijalna operacija u Ukrajini pokrenuta je 24. februara i od tada traje proces denacifikacije i demilitarizacije ove zemlje.

Ruske snage su trenutno koncentrisane na grad Severodonjeck, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je prošle nedelje istakao da se „tamo odlučuje o sudbini Donbasa“.

BONUS GALERIJA: Kadirovci - čečenski borci verni Rusiji

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".