Rusija je zaradila 93 milijarde evra od izvoza fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata u Ukrajini, a većina je prodata članicama Europske unije, pokazuje izveštaj nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Kako se navodi, prosečna izvozna cena je oko 60 odsto viša nego prošle godine.

Objavljeni podaci ističu da su zemlje članice EU od početka ruske specijalne operaciji u Ukrajini kupile 61 posto od ukupne količine izvezenih fosilnih goriva u vrednosti od oko 57 milijardi evra.

Najveći pojedinačni uvoznici ruskih fosilnih goriva bili su Kina sa 12.6 milijardi evra, Nemačka sa 12.1 milijardi i Italija sa 7.8 milijardi.

Foto: Printskrin/ww.energyandcleanair.org

 

Takođe, podaci pokazuju da su neke zemlje od početka rata čak i povećale uvoz ruskih fosilnih goriva, a reč je o Kini, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Francuskoj.

Rusija je najveće prihode imala od prodaje sirove nafte (46 milijardi), nakon toga od prodaje gasa, naftnih proizvoda, prirodnog gasa i uglja.

Kina je prestigla Nemačku na prvom mestu uvoznika ruskih energenata. Uvoz Kine je konstantan, dok je Nemačka skromno smanjila uvoz nafte iz Rusije.

Poljska i SAD su države od kojih je rusko tržište energenata najviše izgubilo.

Japan je najveći uvoznik ruskog uglja,Francuska je najveći uvoznik prirodnog gasa, naftu najviše kupuje Kina, a gas Nemačka.

Foto: Printskrin/ww.energyandcleanair.org

 

BONUS GALERIJA: Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski posetio Buču

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".