Tien Išu je u autorskom tekstu za današnju "Politiku" istakao da Kina nije zaboravila da je NATO 78 dana brutalno bombardovao Saveznu Republiku Jugoslaviju, što je rezultiralo smrću i ranjavanjem hiljada nevinih civila. 


"Tokom protekle 23 godine, prolivena krv i suze kineskog i srpskog naroda akumulirale su se u našu zajedničku želju da štitimo nacionalni suverenitet i sačuvamo mir i bezbednost", naveo je on, prenosi Tanjug.

Kineski diplomata je upozorio da se čovečanstvo suočava sa neviđenim bezbednosnim izazovima i da neke države oživljavaju hladnoratovsku politiku.

Foto: D. Milovanović

 

On je podsetio na "Inicijativu za globalnu bezbednost" kineskog predsednika Si Đipinga u šest tačaka, koja se zasniva na principu nedeljive bezbednosti, posvećenosti mirnom rešavanju sporova, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i principima Povelje UN.

"Novi Hladni rat ne treba ni svetu ni Evropi. NATO i drugi inicijatori ukrajinske krize treba da teže da budu stabilizator mira, a ne ventilator konflikta", napisao je otpravnik poslova kineske ambasade u Srbiji.

On se založio za rešavanje problema izbegavanjem podsticanja konfrontacija preko ideoloških podela i podrivanja međunarodnog poretka.

"Na tom putu, čelično prijateljstvo Kine i Srbije natopljeno zajednički prolivenom krvlju ostaje neraskidivo. Danas je sveobuhvatno strateško partnerstvo između naše dve zemlje postalo sidro održavanja regionalnog mira i stabilnosti i izvor promovisanja regionalnog oporavka i razvoja", naveo je kineski diplomata.

On je naglasio da je Kina spremna da sa Srbijom dalje jača sveobuhvatnu saradnju u svim oblastima, produbi razvojne strategije na korist naroda dveju zemalja i radi promovisanja održive bezbednosti i održivog razvoja.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i otpravnik poslova kineske ambasade Tien Išu položili su vence i odali počast nastradalim kineskim državljanima.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".