Ukrajina tokom ruske specijalne operacije ima oko 100 poginulih i približno 500 ranjenih vojnika, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je na Fejsbuku napisao da je situacija na frontu teška, da Rusija trpi ogromne gubitke, ali da napreduje na nekim delovima fronta, prenosi Interfaks Ukrajina.

On smatra da je najvažnije dostignuće od početka sukoba očuvanje sinergije celokupnog vojno-političkog rukovodstva Ukrajine, a da je glavni cilj "pobediti Rusiju, ma koliko to bilo teško".

Foto: Profimedia

 

Reznikov tvrdi da su i ruski gubici ogromni. 

- Kremlj nastavlja da vrši pritisak, ali posrće, suočava se sa snažnim odbijanjima i trpi ogromne žrtve - rekao je Reznikov. 

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak istakao je u razgovoru za Bi-Bi-Si- da su Ukrajini potrebne stotine zapadnih artiljerijskih sistema da bi se izjednačila sa Rusijom u istočnom regionu Donbasa.

- Naši zahtevi za artiljerijom nisu samo neka vrsta hira. To je objektivna potreba kada je u pitanju situacija na bojnom polju - rekao je on, dodajući da je Ukrajini potrebno 150 do 300 raketnih sistema kako bi se uskladila sa Rusijom.

Foto: Profimedia

 

- Ruske snage su bacile na front skoro sve što nije nuklearno, a to uključuje tešku artiljeriju, višecevne lansere raketa i avijaciju - rekao je on.

Podoljak je takođe rekao da Kijev trenutno nije spreman da nastavi mirovne pregovore sa Moskvom, ali da bi pregovori mogli da se nastave pod uslovom da Rusija preda teritorije koje je osvojila od početka ruske specijalne operacije 24. februara. 

Podsetimo, ruske snage su se koncentrisale na grad Severodonjeck, a predsednik Zelenski je u sredu rekao da se „tamo odlučuje o sudbini Donbasa“.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".