On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susednih zemalja.

- Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke - naglasio je Putin, prenosi TAS S.

On je u u intervjuu za TV kanal Rusija 1, rekao da je to moguće i iz luke Odesa pod kontrolom Kijeva, kada Ukrajina "očisti vode od mina".

Foto: Profimedia

 

 

Kijev može da izvozi žito i kopnenim putem, a najlogičniji put je Belorusija, međutim, zapadne sankcije bi morale da budu ukinute za tu zemlju, naveo je Putin.

Ruski predsednik je podsetio i da su problemi na globalnom tržištu hrane počeli u februaru 2020. godine, a da uzroci energetske krize leže u kratkovidoj politici Zapada.

Govoreći o problemima sa hranom na globalnom tržištu, on je među uzrocima naveo "kratkovidu politiku evropskih naroda, a pre svega Evropske komisije u energetskoj sferi".

Foto: EPA/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

 

- Evropljani su se oglušili o naš snažan zahtev da zadržimo dugoročne ugovore o snabdevanju evropskim zemljama prirodnim gasom i počeli da ih zatvaraju. Mnogi su i dalje na snazi, ali su oni počeli da ih ukidaju. To se negativno odrazilo i na evropsko tržište energije: cene su počele da rastu - izjavio je ruski predsednik, navodi TAS S.

UN su upozorile da se posebno afričke zemlje, koje su uvozile više od polovine svoje potrošnje pšenice iz Ukrajine i Rusije, suočavaju sa krizom "bez presedana" izazvanom sukobom.

BONUS GALERIJA: Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski posetio Buču

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".