Он је рекао да Русија не омета извоз житарица из Украјине и да се то може учинити преко црноморских лука и суседних земаља.

- Што се тиче украјинског извоза житарица, ми томе не постављамо препреке - нагласио је Путин, преноси ТАС С.

Он је у у интервјуу за ТВ канал Русија 1, рекао да је то могуће и из луке Одеса под контролом Кијева, када Украјина "очисти воде од мина".

Фото: Профимедиа

 

 

Кијев може да извози жито и копненим путем, а најлогичнији пут је Белорусија, међутим, западне санкције би морале да буду укинуте за ту земљу, навео је Путин.

Руски председник је подсетио и да су проблеми на глобалном тржишту хране почели у фебруару 2020. године, а да узроци енергетске кризе леже у кратковидој политици Запада.

Говорећи о проблемима са храном на глобалном тржишту, он је међу узроцима навео "кратковиду политику европских народа, а пре свега Европске комисије у енергетској сфери".

Фото: ЕПА/Министарство одбране Руске Федерације

 

 

- Европљани су се оглушили о наш снажан захтев да задржимо дугорочне уговоре о снабдевању европским земљама природним гасом и почели да их затварају. Многи су и даље на снази, али су они почели да их укидају. То се негативно одразило и на европско тржиште енергије: цене су почеле да расту - изјавио је руски председник, наводи ТАС С.

УН су упозориле да се посебно афричке земље, које су увозиле више од половине своје потрошње пшенице из Украјине и Русије, суочавају са кризом "без преседана" изазваном сукобом.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Председник Украјине Володомир Зеленски посетио Бучу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".