U saopštenju vojske se navodi samo, da je vežba održana u utorak iznad Sredozemnog mora i da je „uključila letove dugog dometa, punjenje gorivom u vazduhu i gađanje udaljenih ciljeva“, prenosi Rojters.

Ova vojna vežba dogodila se nakon višemesečnih pregovora predstavnika vodećih svetskih sila i Irana o obuzdavanju nuklearnog programa Teherana, do kojih je došlo četiri godine nakon što je propao sporazum pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) postignut 2015. godine.

Foto:Jutjub printskrin/Military News Today

 

Izrael smatra Iran svojom najvećom pretnjom i odlučno se protivio sporazumu iz 2015. godine, ističući da nema dovoljno zaštitnih mehanizama da spreči Iran da razvije svoje kapacite nuklearnog naoružanja ili da se bavi drugim iranskim vojnim pretnjama u regionu, navodi Rojters.

Iran već dugo ističe da nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe.

Smatra se da je Izrael jedina nuklearno naoružana država na Bliskom istoku, ali vlasti te zemlje nikada nisu javno priznale da imaju takvo oružje.

Jučerašnja vazdušna vežba održana je kao deo veće, jednomesečne vojne vežbe, koja je uključivala borbene simulacije na Kipru ranije ove nedelje, prenosi britanska agencija.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".